6 december 2016

Category Blog
6 december 2016,
 0

De vraag naar videowalls is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Deze trend lijkt zich tevens voort te gaan zetten de komende jaren. Goed nieuws dus voor iedereen die actief is in deze branche. Echter, ondanks de toenemende vraag merken wij dat er bij aspirant kopers vaak nog onvoldoende kennis aanwezig is om een gefundeerde keuze te maken voor de juiste videowall-oplossing. Hier ligt dus een mooie taak voor ons als aanbiedende partijen. Bij de aanschaf van een videowall gaat het vaak om serieuze bedragen, het zou dan zonde zijn als u al klant uiteindelijk niet datgene krijgt als wat u voor ogen had.

Wat is een videowall?
Een videowall is een cluster van professionele TV schermen ( videowall displays) in een bepaalde opstelling. In feite begint het bij 4 schermen, oftewel een 2×2 opstelling waarbij er twee schermen horizontaal en twee verticaal worden ingezet. Maar alle variaties zijn mogelijk bijvoorbeeld 3×3, 4×4 3×2, 4×3 et cetera. Wij spreken over videowall displays omdat in onze optiek alleen deze schermen geschikt zijn voor professionele videowalls.

Videowall displays
Een videowall scherm heeft een schermrand (bezel) die rondom even breed is. Wanneer deze schermen tegen elkaar gemonteerd worden, ontstaan overal even brede naden. Het voordeel van videowall displays is dat deze schermen een bezel hebben die zeer small is ( Ultra narrow bezel). Van belang is om te weten hoe breed de naad wordt als twee schermen tegen elkaar gemonteerd worden ( de zgn. bezel-to-bezel maat ) In de praktijk kan dit zeer smal zijn bijvoorbeeld 3.5mm. Normale schermen hebben vaak geen gelijke bezel maar is bijvoorbeeld de onderkant breder. Tevens is de bezel rondom ook vaak veel breder. Hoe smaller de bezel hoe mooier een videowall over het algemeen gevonden wordt.

Content
Schermen zijn zeker belangrijk maar nog belangrijker is de content die u wilt gaan tonen. Ook hier zijn er vele mogelijkheden. Wilt u op de totale videowall een video laten zien of wilt u gaan werken met diverse vlakken met hierin verschillende content. Hierbij geldt hoe creatiever/complexer de content-wensen en behoeften zijn, hoe noodzakelijker een gedegen beheeromgeving (CMS) gaat worden. Misschien wilt u wel op elk afzonderlijk scherm diverse KPI’s gaan monitoren die elk afkomstig zijn van een achterliggend intern of extern systeem (control room functionaliteit).

Aansturing
In nauwe samenhang met de content staat de aansturing. Oftewel, hoe zorgen we ervoor dat uw content zo scherp mogelijk op de videowall getoond gaat worden? Hoe groter uw videowall wordt hoe meer resolutie (pixels) u tot uw beschikking heeft. Een videowall van 3×2 schermen heeft al een totale resolutie van 5760 bij 2160 pixels. Namelijk 3 x een full HD scherm van 1920 pixels breed bij 2 keer een full HD scherm van 1080 pixels hoog. Als u alle resolutie wilt benutten heeft u een andere aansturing (player/controller) nodig dan wanneer u de videowall op een lagere resolutie dan beschikbaar wilt gaan aansturen. Als u aanstuurt op een lagere resolutie dan is het beeld minder scherp dan het zou kunnen zijn. De kijkafstand tot de videowall is dan bepalend of dit opvalt of niet. Verder is de keuze voor de juiste player van zeer groot belang. Hoe hoger de resolutie in combinatie met meer creatieve uitzendingen hoe meer performance nodig is voor een soepele play-out.

Naast alle genoemde punten spelen ook nog de montage en alle diverse mogelijkheden hierbij een rol. Afhankelijk van de gekozen beugels kan een videowall eenvoudig of moeilijk voorzien worden van service. Mocht een scherm bijvoorbeeld uitvallen. Ook de afwerking van de wall is een aandachtspunt. Hiermee bedoelen we de bovenkant en zijkanten. Mogelijk moet de videowall wel ingebouwd worden?

Zoals u ziet zijn er diverse punten waar u rekening mee moet houden bij de aanschaf van een videowall c.q. het selecteren van de juiste leverancier. Met uw keuze moet u bij voorkeur nog jaren vooruit kunnen!