Een hele logische vraag. Eentje die regelmatig voorbij komt wanneer mensen zich oriënteren op de invulling van hun narrowcasting uitzending. Of als ze bijvoorbeeld de content van nu.nl willen gebruiken op hun videowall.

Waar het in feite om gaat is de generieke vraag: mag je zomaar content of informatie van derden hergebruiken? Dat hergebruiken wordt in vakjargon anders genoemd namelijk herpubliceren. In de meeste gevallen gaat het om het gebruiken van een rss feed van een aanbieder van nieuws zoals nu.nl, De Telegraaf of het Algemeen Dagblad. Content zoals een titel, een stukje bodytekst en/of een plaatje worden dan getoond op bijvoorbeeld een digital signage scherm. Maar wat zegt de wet hier eigenlijk over?

 Herpubliceren van content van derden

Als we kijken naar een rss feed dan is de inhoud hiervan auteursrechtelijk beschermd. Dit wil zeggen dat je in feite de content niet zomaar mag gebruiken. Als je dat toch wil doen, dan moet er toestemming worden gevraagd aan de auteur. Gelukkig zijn er natuurlijk altijd uitzonderingen. In die gevallen vermeldt de originele eigenaar dat je zijn of haar content zonder toestemming mag herpubliceren.

Wat te doen bij twijfel?

Wordt het niet snel duidelijk of bepaalde content zomaar gebruikt mag worden, check dan altijd even bij de auteur. Dat kan een hoop issues voorkomen en is tevens wel zo netjes. Niet altijd verplicht maar ook wel aardig is het plaatsen van een logo of een duidelijke bronvermelding.

Nu.nl content in uw narrowcasting

In het geval van nu.nl is het zo dat de content die ze aanbieden via rss vrij gebruikt mag worden. Dus ook voor op bijvoorbeeld een website of op een videowall. Vanuit TSS is dit nagevraagd bij de redactie van nu.nl en hebben zij dit schriftelijk aan ons bevestigd. Wij maken dan ook dankbaar gebruik van deze mogelijkheid en bieden de content op diverse manieren aan in onze producten. Uiteraard altijd met bronvermelding ;-).

videowall met nu.nl content
nu.nl
Michel Bons
Michel BonsManaging Director

Wilt u meer informatie over dit onderwerp?

Neem dan contact met mij op:

+31 (0) 182 555000