Videowalls met impact!

Videowall totaaloplossingen

Videowall schermen zijn echte eyecatchers. Ze trekken onze aandacht en creëren beleving op iedere locatie. Overweegt u om een videowall te kopen? Dan is het goed om stil te staan bij een aantal zaken. Welke schermen zijn er zoal en wat zijn de verschillen? Hoe zit het met aansturing en welke software heb ik daar voor nodig? Wat is nu precies een videowall player of controller? Vanuit TSS leveren we totaalprojecten op het gebied van videowalls en geven we graag antwoord op al deze vragen.

Videowall software

Als organisatie zijn wij al 30 jaar actief op het gebied van visuele communicatie. Onze sporen hebben we verdiend in het broadcast-segment (TSS heeft momenteel meer dan 80 TV stations als klant door heel Europa). Ervaringen en kwaliteitseisen vanuit dit segment hebben we verwerkt in ons unieke systeem. Op deze manier kan uw organisatie kan profiteren van een stabiel, professioneel en geavanceerd produkt. Ons systeem bestaat uit drie onderdelen: Content Management (CMS), Template Designer en Play-out.

narrowcasting-cms
Het Evado CMS  is het kloppende hart van het Evado platform. Via het CMS worden alle aangesloten diensten beheerd. Bijvoorbeeld narrowcasting schermen of digital signage schermen in combinatie met een videowall en/of touchschermen. 
narrowcasting-designer-software
De Evado Designer is een krachtig softwarepakket voor de creatie van templates voor diverse diensten. Door de combinatie van de gebruikersvriendelijke interface en vele geavanceerde functies bereikt u snel fantastische resultaten.
narrowcasting-player
De Evado Player is een state-of-the-art media player die kan worden gebruikt voor narrowcasting/digital signage services, om grafische overlays voor een TV-uitzending te maken of voor het uitspelen van complete tv uitzendingen.

Videowall schermen, maak ze een multifunctioneel!

Videowalls kunnen vele doelen dienen, maar waarom zou u zich beperken tot 1 doel? Met het ons systeem kunt u de schermen voor meerdere doeleinden inzetten. Voor branding van uw bedrijf, producten en of diensten (narrowcasting tot 4K resolutie). Of bijvoorbeeld voor presentaties via uw laptop. Kijk met uw collega’s naar EK’s en WK’s (of andere uitzendingen). Maak een koppeling koppel met Apple TV. Of wat dacht u van het spelen van een game via een game console? Het zijn ideale toepassingen. Met Evado is heel veel mogelijk, uiteraard inclusief audio! Schakel eenvoudig via een simpel paneel van de ene naar de andere dienst.

videowall-animatie
narrowcasting-flexibele-templates

Videowall templates, oneindige flexibiliteit

Videowall schermen zijn vanzelfsprekend niet het enige wat u nodig heeft als u een videowall wilt gaan plaatsten. De content ( bedrijfsfilm, foto’s, contentfeeds ) moeten op de juiste plaats op de schermen komen. Dit doen we door middel van templates. Deze templates maken we met ons designpakket, Evado Designer. Met dit pakket bepaalt u de vlakverdeling, oftewel, welke content moet waar komen. U kunt er voor kiezen om de videowall als 1 groot scherm aan te sturen. Maar het is bijvoorbeeld ook mogelijk om op elk scherm andere content te laten zien. U kunt oneindig variëren met het aantal templates.

Videowall beheer

Met het CMS kunt u snel en eenvoudig uw video wall beheren. Dit betekent dat u op elk moment content kunt wijzigen. Of dat u kunt aapassen wanneer welke content op het scherm moet komen. Dit laatste noemen we scheduling. Via het CMS kunt u ook aangeven welke personen het beheer mogen doen. Contentfeeds van andere partijen? Ook dat kunt u regelen via het CMS.

tss-evado-behher-en-content-scheduling

Een videowall kan op vele manieren worden opgebouwd.

 

Hieronder een greep uit de diverse mogelijkheden

Evado-TSS-Oplossingen-Videowall

Videowall software voor de juiste aansturing

De techniek staat niet stil. Op het gebied van content en schermen is Full HD (1920×1080 pixels) inmiddels niet meer de hoogst haalbare resolutie. Tegenwoordig is UHD, oftewel Ultra HD steeds meer in opkomst. We spreken van UHD of 4K als er sprake is van een minimale resolutie van 3840×2160 pixels. Dit vraagt ook om een andere technische benadering. Onze hardware- en softwareproducten zijn in staat om elke gewenste oplossing te kunnen bieden. Voor alle videowalls geldt dat de grootte van de wall, het type content en de kijkafstand bepalend zijn voor de juiste keuze. Uiteraard adviseren wij u graag!

De videowall kan als totaalscherm op Full HD (1920×1080) resolutie worden aangestuurd.

De videowall kan als totaalscherm op UHD (3840×2160) resolutie worden aangestuurd.

De videowall kan als totaalscherm op de maximale resolutie van alle schermen worden aangestuurd.

Voor control rooms gelden vaak andere wensen en eisen. Met Evado kan content flexibel op allerlei manieren getoond worden op de videowall.

tss-evado-videowall-bezel

Videowall schermen, de bezel

De bezel van een scherm is de rand die om het scherm zit. Dit is een belangrijk gegeven bij het maken van een video wall. Immers, hoe breder de bezel hoe dikker de naad wordt tussen de schermen indien deze tegen elkaar gemonteerd worden (bezel to bezel). Er zijn videowand schermen op de markt met een bezel van centimeters maar ook video wall displays met een bezel van millimeters. Afhankelijk van uw wens en de toepassing kan het ene scherm beter geschikt zijn dan het andere.

tss-evado-videowall-montage

Videowall montage

Het monteren van een videowall vereist naast goede materialen de nodige kennis en ervaring. De individuele schermen moeten perfect aangesloten gemonteerd worden zodat een mooi totaalbeeld ontstaat. Tevens is het wenselijk dat het muurframe het toelaat dat een scherm naar voren wordt gehaald wanneer dit nodig mocht zijn, voor bijvb. servicewerkzaamheden. Onze monteurs zijn allen vakmensen die snel en professioneel kunnen monteren en werkend opleveren.

Veelgestelde vragen over videowalls

Een videowall is een muur die bestaat uit beeldschermen of monitoren. Deze tv schermen worden aan elkaar gekoppeld zodat een groot scherm ontstaat. Dit is ook mogelijk omdat de randen (bezel) van de monitoren heel smal zijn waardoor ze een geheel vormen. Zo kan er een visueel samenhangend beeld gemaakt worden.

Een video wall kan groot of klein zijn. Bijvoorbeeld een 2×2 configuratie bestaande uit 4 schermen of een 5×5 bestaande uit 25 tv schermen. De video wall wordt meestal aangestuurd door een speciale player of door een videowall controller. Dit zijn apparaten specifiek bedoeld om op grote schermen een mooi beeld te genereren.

U wilt een videowall gaan aanschaffen en vraag zich af wat u allemaal nodig heeft? Een videowall plaatsen is in feite een klein project. U heeft videwall schermen nodig. Hiernaast ook een videowall player of controller voor de aansturing. Software voor het maken van een  videowall uitzending en templates om het geheel mooi vorm te geven. Uiteraard komen ook montage beugels en de montage zelf aan bod.

In veel gevallen kan kalibratie ook noodzakelijk zijn zodat de individuele schermen allemaal hetzelfde kleurbeeld geven. TSS levert complete videowall projecten met alle onderdelen die hier genoemd zijn.

Videowall schermen, ook wel displays of monitoren genoemd, zijn schermen die specifiek bedoeld zijn voor het creëren van een videowall. Hoewel je ook met LED tegels een videowall kunt maken bedoelen we hier een videowall bestaande uit LCD schermen of OLED schermen.

Video wall schermen hebben een hele smalle rand (bezel) zodat je zo min mogelijk naden ziet. Ze hebben een hoge lichtopbrengst zodat daglicht of ander licht minder effect heeft op het scherm. Hiernaast bieden ze koppelmogelijkheden om de totale video wall op een hoge resolutie aan te kunnen sturen. Dit zijn wel dan met name de wat duurdere schermen.

TSS levert totaaloplossingen op het gebied van videowalls. Vanzelfsprekend hoort hier ook uitgebreid advies bij. Er zijn zeer veel mogelijkheden en toepassingen met betrekking tot een videowall.  Het is dus belangrijk om op basis van uw wensen en motief m.b.t. de videowall de juiste keuzes te maken. We kijken hierbij naar grootte van de videowall, welke resolutie gewenst is, welke aansturing optimaal is, wat de content wensen zijn, de locatie van de videowall  enzovoort.

Als we precies weten wat uw doel is met de videowall dan kunnen we ook de beste oplossing bieden. Best mogelijk dat een LED wall een betere keuze is in plaats van een videowall bestaande uit losse monitoren.

TSS levert een totaaloplossing voor de aanschaf van een videowall voorzien van de software, schermenvideo wall players en installatie. Als totaalpartner hebben wij alle technische kennis in huis en adviseren wij onze klanten op alle facetten.

TSS is onafhankelijk en selecteert om die reden altijd de meeste economische oplossing die het beste aansluit bij de wensen van de klant. Onze installatiepartners werken al jarenlang met ons samen en zijn om die reden gespecialiseerd in videowall configuraties. 

Er zijn een aantal verschillen tussen een videowall met LED of LCD schermen. Het meest opvallende verschil is dat bij LCD schermen de randen van de losse televisies zichtbaar zijn. De rand van een scherm wordt ook wel een bezel genoemd. Op dit moment varieert de bezel-to-bezel, twee randen tegen elkaar, van LCD displays van 3,5 mm tot 0,9 mm. Een videowall van LED wordt opgebouwd uit LED panelen die strak tegen elkaar kunnen worden gemonteerd. Hierbij heb je dus geen zichtbare rand in beeld.

Bij een videowall met LCD schermen zit je automatisch vast aan de maten 49” of 55” van de LCD videowall schermen of een meervoud hiervan. Een LED module heeft een veel kleinere afmeting waardoor grotere of afwijkende afmetingen ook mogelijk zijn. Het laatste verschil is de resolutie. Videowall LCD schermen hebben over het algemeen een Full HD resolutie. Bij een LED videowall is dit afhankelijk van de afstand tussen de individuele LED-jes en hoeveel LED schermen er worden gebruikt. 

Met kijkafstand bedoelen we de ideale afstand van het scherm voor een optimale kijkbeleving. Deze afstand is bij LCD videowalls en LED walls verschillend en daarnaast afhankelijk van de resolutie. Alle LCD videowall schermen zijn tegenwoordig Full HD. Wanneer er ook Full HD content wordt gebruikt dan kan je tot op een halve meter van de videowall gaan staan en is het beeld nog scherp. De ideale aftand om ook de boodschap op de totale wall goed te kunnen zien is afhankelijk van de grote van de configuratie (2×2, 3×2, 3×3, 4×4).

Bij een LED videowall is de kijkafstand sterk afhankelijk van de afstand van de individuele LED-jes, ook wel pixel pitch genoemd, op het paneel. Hoe dichter de LED-jes bij elkaar staan hoe kleiner de kijkafstand en hoe groter de afstand tussen de LED-jes hoe groter de kijkafstand. Om de kijkafstand te berekenen hanteren wij de eenvoudige formule: kijkafstand in meters = pixel pitch x 1,5. Het aantal LED-jes in de breedte en de hoogte bepalen dan ook de maximale resolutie van de LED wall.

In overleg met de klant kunnen wij ook de montage van de videowall op locatie faciliteren. De installatie wordt altijd met de verantwoordelijke technische contactpersoon op locatie afgestemd. De klant kan er natuurlijk ook zelf voor kiezen om de videowall te monteren.  De meeste klanten geven de voorkeur aan installatie op locatie door ons.

Onze installateur stelt de schermen in, monteertde player(s) achter de schermen en hangt indien noodzakelijk de muurbeugels op.  Er wordt gebruik gemaakt van professioneel materiaal en indien gewenst kan er ook gezorgd worden voor de aanleg van elektra en bekabeling. Het monteren van een video wall vraagt om de nodige kennis en ervaring. Wij leveren een werkende video wall configuratie op, zodat de klant deze na installatie meteen in gebruik kan nemen. 

Nee, onze software is zo ontwikkeld dat het ook geschikt is voor de aansturing van videowallsVele van onze klanten gebruiken gecombineerd narrowcasting en videowall schermen in hun organisatie. Dit wordt allemaal vanuit 1 CMS aangestuurd en hiervoor zijn geen extra softwarepakketten nodig.

De player software is zo ontwikkeld dat er meerdere schermen tegelijkertijd kunnen worden bediend. Dit is een efficiënte en effectieve manier om verschillende schermen, met diverse toepassingen te voorzien van content.  Dit allemaal op een snelle en gemakkelijke manier.  

Het afspelen van 4K video in 4K resolutie kan alleen als de schermen op de juiste manier worden aangestuurd en het aangesloten apparaat ook op deze resolutie kan uitspelen. Met de Evado EVC videowall players hebben we een controller samengesteld waarmee ieder scherm op de maximale resolutie kan worden aangestuurd. Dit betekent dat een 4K video op jou video wall ook echt in 4K kan worden weergegeven.

Met de EVC controller voor een 3×3 video wall kan zelfs een resolutie aan van 5760 x 3240 worden gehaald! Het is dus niet alleen belangrijk dat je content 4K is maar ook dat de bron waar de content vandaan komt een 4K signaal kan uitsturen. Als laatste moeten ook de schermen, afhankelijk van het type, op de juiste manier worden aangestuurd of doorverbonden om de 4K resolutie te behouden. 

Ja, het is mogelijk om content voor een videowall zelf vorm te geven. Onze Evado Designer biedt de mogelijkheid om templates in verschillende resoluties op te maken, zoals bijvoorbeeld Full HD, 4k of zelfs hoger. De software schaalt de afbeelding automatisch naar de gewenste resolutie. Dit betekent dat je ongelimiteerd aantal templates kan opmaken. Op deze manier kan je bepalen welke content je op welk scherm toont en/of je een volledig scherm vult met een afbeelding, video of andere externe bron.  

Je kunt de vlakverdeling zelf bepalen en indien gewenst op elk scherm andere content tonen.  Op deze manier maak je optimaal gebruik van de mogelijkheden die onze software biedt voor een video wall.  

Met de Evado EVC videowall controller, het Evado narrowcasting platform en de Evado Designer kunnen alle verschillende video wall configuraties met zowel LCD als LED worden aangestuurd. Bij LCD videowall configuraties zien we vooral veel 2×2, 3×2 en 3×3 maar zelfs een 1×10 (10 schermen boven elkaar) hebben we al eens voorbij zien komen.

Bij LED walls is dit ongeacht of deze binnen of buiten moeten worden geplaatst of de pixel pitch. Voor zowel een LCD videowall als LED wall kan TSS ook optreden als total solution provider waarbij we adviseren, leveren en montage verzorgen van alle benodigde onderdelen. 

TSS levert complete projecten op het gebied van videowalls. Dit wil zeggen dat we alle onderdelen die te maken hebben bij het realiseren van een videowall kunnen leveren. Af en toe komt ook de vraag voorbij van bedrijven over het huren van een videowall. Momenteel is het verhuren van een videowall echter niet iets wat bij TSS tot de mogelijkheden behoort.

Vanuit onze visie is het huren van een videowall een minder logische keuze ten opzichte van het kopen van een videowall. De gemiddelde prijs die verhuurbedrijven vragen voor een 2×2 videowall ligt ronde de 1000,00 euro. Grofweg betekent dit dat na 8 a 9 dagen huren je beter af bent met het kopen van een videowall. De levensduur is gemiddeld 8 jaar wat koop dus een logischer keuze maakt boven het huren van een videowall.

Een videowall kun je op diverse manieren aansturen. Met aansturen bedoelen we de methode waarop we de content tonen op het scherm en in welke resolutie dit gebeurt. Een controller gebruiken we als we elk scherm in een videowall direct willen aansturen op de hoogste resolutie. Als we dit voor elk scherm kunnen dan kunnen we ook de totale videowall op de hoogste resolutie aansturen. Dit willen we omdat je zo een superscherp beeld krijgt wat bij bepaalde content noodzakelijk is.

Hoe hoger de resolutie hoe meer performance we vragen van de controller. Dit komt omdat er bij grotere videowalls van bijvoorbeeld negen schermen resoluties kunnen ontstaan van 6000 bij 3000 pixels. Gewone video wall players schieten dan tekort en stappen we over naar de controllers. TSS heeft een eigen controller line-up. De Evado EVC Series.

Ja het is zeker mogelijk om meerdere apparaten op een videowall aan te sluiten. Om dit op een gebruiksvriendelijke manier te kunnen bedienen plaatsen we dan achter de videowall een splitter en switch. Afhankelijk van het aantal aansluitingen op de splitter kunnen en er meerdere apparaten worden aangesloten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een narrowcasting player, laptop, TV-box, Apple TV of spelcomputer.

Om tussen de verschillende apparaten te kunnen schakelen plaatsen we een bedieningspaneel naast de video wall. Op het bedieningspaneel kun je niet alleen kiezen welk apparaat je op de video wall wil zien maar ook kun je het geluid bedienen. Bij deze oplossing hebben we er ook rekening mee gehouden dat HDCP ondersteuning behouden blijft. 

Nee, maar wel wenselijk op moment dat je zelf de schermen wilt indelen. Standaard leveren wij bij een video wall configuratie 1 full screen video template en 1 full screen afbeelding template. Uiteraard wordt er veel voor gekozen om verschillende type informatiebronnen op de schermen te plaatsen. Hierdoor krijg je een alternatieve indeling van je video wall.

Op moment dat je hiervoor kiest en/of een andere huisstijl wenst toe te passen is de Evado Designer zeker aan te raden. Hiermee kun je ongelimiteerd aantal videowall templates opmaken en kan je de resolutie instellen op basis van je configuratie (2×2, 3×2, 3×3  of 4×4 etc.)  

Een video wall bestaat standaard uit meerdere schermen. Al deze schermen hebben een bezel, oftewel de schermrand van een display. Het systeem is zo ontwikkeld dat er rekening wordt gehouden met de bezel van een scherm en past een bezelcorrectie toe. Dit is nodig omdat anders bijvoorbeeld schuine lijnen niet vloeiend overlopen van het ene scherm naar het andere.

Hoe smaller de bezel, hoe dunner de naad. Gelukkig wordt de bezel van video wall schermen door de innovatie vanuit de display leveranciers steeds smaller, waardoor ze bijna naadloos op elkaar aansluiten.  

Een videowall met Evado EVC player kan rechstreeks op het Evado narrowcasting platform worden aangesloten. Hiermee heb je ook gelijk alle voordelen en functionaliteiten van een narrowcasting platform toegevoegd aan je videowall. Vanaf iedere PC of laptop met een internetverbinding kun je inloggen in het Evado CMS. Vervolgens kan je content aanpassen, toevoegen of inplannen voor de toekomst. Ook kan je een uitzending maken waarbij je content vanuit verschillende bronnen combineert en koppelingen naar nieuws, weer en verkeer kan toevoegen.

Met de Evado designer kan je zelfstandig templates maken voor zowel full screen uitzendingen als voor verschillende zones. Door full screen content en content in meerdere zones af te wisselen heb je meer mogelijkheden en de afwisseling zorgt dat het dynamisch is om naar te kijken. 

Klanten waar we trots op zijn!

Total solution provider

Wij zijn een total solution provider. Dit betekent dat we u het volgende bieden:

  • Template design, content management en play-out software;
  • Player hardware in diverse varianten;
  • Schermen van toonaangevende fabrikanten;
  • Configuratie & installatie;
  • Montage op uw locatie;
  • Project management en training;
  • Uitgebreid scala aan SLA mogelijkheden.

Vrijblijvend gesprek

Graag gaan wij met u in gesprek om uw wensen en behoeften gezamenlijk te bespreken. Of het nu gaat om toepassingen gebaseerd op standaard narrowcasting, combinaties met narrowcasting of videowall, touch applicaties of broadcasting mogelijkheden. Graag nemen we het allemaal, geheel vrijblijvend, met u door.