Wanneer je als organisatie binnen of misschien wel buiten je pand op een groot scherm je boodschap wil plaatsen dan heb je keuze tussen een videowall of een LED scherm. In deze blog wil ik graag aandacht besteden aan de verschillen. Het uitganspunt is een scherm van minimaal 2,20 meter breed en 1,25 meter hoog. Er zijn uiteraard technische verschillen. Maar ook de gewenste functionaliteiten, bediening en de content bepalen of je beter voor de één of toch beter voor de ander kan kiezen.

De locatie is bepalend bij de keuze voor een videowall of LED scherm.

De meest gemakkelijke variabele om te bepalen welke van de twee je moet kiezen is de locatie van het scherm. Een videowall bestaat namelijk uit meerdere videowall schermen. Deze zijn niet geschikt om buiten op te hangen. Een enkel scherm wordt nog wel in de buitenruimte gebruikt alleen zit hier dan altijd een speciale behuizing omheen. In deze behuizing zit dan ook koeling en verwarming verwerkt. Dit wordt gedaan om het scherm bij alle weersomstandigheden zichtbaar en werkend te houden. Wanneer je dus buiten je gebouw een groot scherm wil plaatsen kom je bijna altijd uit op een LED scherm. Kort samengevat:

  • Binnen kun je dus kiezen tussen een videowall of een LED scherm.
  • Buiten kom je standaard uit bij een LED scherm.

Meer informatie over de belangrijke factoren voor het bepalen van de juiste LED Wall kun je vinden op onze pagina over LED walls. Daarnaast zal ik in één van mijn volgende blogs hier ook wat dieper op ingaan.

LED tegels geven ultieme flexibiliteit

Het mooie aan deze schermen is dat ze worden opgebouwd uit kleinere tegels. Hierdoor kan bijna iedere afmeting worden gerealiseerd. Wat betreft content en aansturing is een LED scherm vrij eenvoudig. Omdat het scherm vaak op grote afstand hangt hoeven de pixels niet heel dicht op elkaar te staan De resolutie van een outdoor scherm is dan ook vaak relatief laag. Als je er maar ver genoeg vanaf staat dan zie je de boodschap toch scherp. In veel gevallen is het vergunning technisch, en vanwege verkeersveiligheid, niet toegestaan om video af te spelen. Ook wat betreft content is het dan vrij simpel om een uiting te maken. Vaak zijn dit full screen afbeeldingen die elkaar afwisselen.

Videowall of led wall indoor

Op het moment dat je als organisatie binnen een groot scherm wilt hebben dan zijn zowel een videowall als een LED Wall een mogelijkheid. De beste passende optie hangt af van verschillende factoren.

Keuzefactoren bij indoor videowall of led scherm: content, resolutie, bezel en kijkafstand

Een videowall bestaat uit meerdere aan elkaar gekoppelde videowall schermen. Deze schermen lijken veel op een standaard tv maar wijken op een aantal punten af. Zo is de rand aan alle kanten gelijk en zo dun mogelijk. De rand van een scherm wordt ook wel een bezel genoemd en de dikte van een rand van een videowall wordt dan ook aangegeven met de term “bezel-to-bezel”. Oftewel, de dikte van de naad als je twee schermen tegen elkaar aan monteert. Groot voordeel van een ledscherm is dat je geen bezel én dus geen randen hebt in je beeld.

Bezel-to-bezel bij videowalls

Er zijn videowalls met een bezel-to-bezel van 5,5 mm, 3,5 mm, 1,7 mm en zelfs 0,8 mm! Verder zijn de schermen standaard Full HD (1920×1080) en beschikken de schermen over verschillende aansluitingen en mogelijkheden om ze aan elkaar door te koppelen. Afhankelijk van de resolutie van de content en de content bron kan content op een videowall worden getoond op een zeer hoge resolutie. Denk hierbij aan 4K of nog hoger. Hoe hoger de resolutie hoe scherper het beeld en hoe kleiner de kijkafstand kan worden. Bij 4K kun je direct voor het scherm gaan staan en is het beeld nog superscherp.

Wat wordt bedoeld met pixel pitch?

Bij het type ledwall dat binnen wordt gebruikt staan de individuele LED-jes veel dichter bij elkaar dan bij het type dat buiten wordt gebruikt. Dit komt omdat mensen hier natuurlijk ook veel dichter op staan. De afstand tussen de individuele ledjes wordt aangeduid met pixel pitch. Dit is het aantal millimeter tussen ieder LED-je. Bij de buiten schermen ligt dit grofweg tussen de 20 mm en ongeveer 6 mm. Bij indoor LED ligt dit tussen de tussen de 1 mm en de 6 mm.

Hoe kleiner de pixel pitch hoe dichter je op het scherm kan gaan staan zonder dat je de individuele LED-jes kan zien. Grofweg is de kijkafstand van een LED wall anderhalf keer de pixel pitch in meters. Dus bij een pixel pitch van 2 mm is de minimale kijkafstand ongeveer 3 meter. Aan de hand van de pixel pitch kun je ook berekenen wat de uiteindelijke resolutie van een scherm is. Bij een scherm van drie meter breed bij twee meter hoog en een pixel pitch van 3 mm is de resolutie ongeveer 1000 x 666.

Ontwikkelingen op LED gebied

Je ziet dan ook dat de content en de content bron bij een LEDwall op Full HD, en dus 1920 x 1080, veelal meer dan voldoende is. Alleen bij hele grote ledschermen met een hele lage pixel pitch komt de resolutie hoger uit dan Full HD. De ontwikkeling gaat echter wel heel hard. De pixel pitch wordt steeds kleiner waardoor je ledschermen op steeds meer plaatsen terug ziet. Bij 1 tot 2 mm kun je ze zelfs gebruiken voor een vergaderzaal waar je dicht op het scherm zit en de content (letters en cijfers) scherp moet zijn.

Wat zijn de mogelijkheden van een videowall of LED wall?

Alleen een videowall van schermen of ledwall doet van zichzelf natuurlijk niks. Vergelijk het met de televisie die je thuis in de woonkamer hebt staan. Aan een tv zonder tv ontvanger met abonnement of, tegenwoordig nog gebruikelijker, een werkende internet verbinding heb je niet veel. Je hebt altijd een content bron nodig. Zakelijk zien wij grofweg de volgende drie situaties.

  • Alleen een filmpje of presentatieloop. Er is dan geen real time content zoals bijvoorbeeld nieuws, weer en verkeer.
  • Een uitzending met filmpjes en real time content
  • Naast een uitzending met real time content ook de mogelijkheid om andere devices aan te sluiten. Denk hierbij aan een laptop voor een presentatie, een tv ontvanger voor live tv, een Apple TV of zelfs een spelcomputer.

Videowall of LED wall met een filmpje en/of presentatieloop

Startpunt voor veel bedrijven is een videowall of LED wall met als content bron een USB stick, laptop, PC of NUC. Qua content draait hier dan vaak een vast filmpje of presentatieloop. Voordeel van deze simpele oplossing is natuurlijk dat het niet heel duur is om te realiseren. Waar je wel rekening mee moet houden is dat deze content bronnen niet specifiek gemaakt zijn om op deze manier te gebruiken.

Een USB stick is gemaakt voor opslag of gegevens overdracht. Een laptop, PC of NUC zijn gemaakt om op te werken. Niet om de gehele dag dezelfde content af te spelen. Een ander groot nadeel van een USB stick is ook dat je de content niet op afstand kunt updaten. Iedere keer als er een nieuw filmpje of presentatieloop is gemaakt zal je de USB uit het scherm moeten halen om deze te voorzien van nieuwe informatie.

Een laptop, PC of NUC kunnen op het netwerk worden aangesloten. Dan is het wel mogelijk om op afstand een ander filmpje of presentatie te plaatsen. Wanneer je op het apparaat bezig bent met het vernieuwen van de content moet je je alleen wel realiseren dat iedereen die langs het scherm loopt met je mee kan kijken. Dit is toch wel een raar gezicht en het komt natuurlijk niet heel professioneel over.

Schermen met een filmpje en/of presentatieloop met real time content

Zoals gezegd beginnen veel bedrijven dus met de hier boven beschreven oplossing. Vroeg of laat ontstaat vrijwel altijd de wens voor extra mogelijkheden of functionaliteit. Een goed voorbeeld is de wens om gemakkelijker content te kunnen aanpassen of om de eigen boodschap af te wisselen met nieuws weer en verkeer. Dat is het moment om voor de aansturing te kijken naar een narrowcasting pakket. (ben u nog niet bekend met narrowcasting? Lees dan deze blog: Wat is narrowcasting?)

Vanuit een narrowcasting pakket kan je op afstand content aanpassen, plannen en afwisselen met informatie vanuit verschillende bronnen. Het meest voorkomende is dan nieuws, weer en verkeer. Maar ook koppelingen met interne systemen voor bijvoorbeeld dashboarding of externe systemen voor advertising komen steeds vaker voor.

Uitzendingen mét real time content én extra aansluit mogelijkheden

Dan heb je als bedrijf een hele mooie en indrukwekkende videowall of LED wall hangen. Met hele mooie content erop. Dan is natuurlijk het wachten op de eerste medewerker, vaak de directeur, die vraagt “kan ik daar een presentatie op geven?”. Op dat moment gaat iedereen opzoek naar een HDMI aansluiting. Waar zit die eigenlijk? En als dat al is gelukt hoe kan het dan dat mijn presentatie alleen links boven op het scherm staat? Dan blijkt dat dit toch wat complexer ligt. In mijn blog over de multifunctionele videowall lees je hier nog veel meer over.

De achterkant van een videowall of ledscherm zijn vaak niet goed bereikbaar en zo ingericht dat dit stabiel blijft werken. Als je daar dan vervolgens kabels los trekt of instellingen aanpast dan is de kans erg groot dat je dit zelf niet meer goed krijgt. Iedereen heeft wel eens iets proberen te maken zonder dat je precies weet hoe het allemaal werkt. Vervolgens zet je het weer “precies zo” in elkaar en? Werkt het toch niet. Herkenbaar?

Videowalls met multifunctionele mogelijkheden

Bij een videowall of ledscherm is dit in veel gevallen ook zo. Los van de juiste kabels in de juiste poort zijn de instellingen van schermen, players, controllers en andere hardware erg kritisch. Het is dan ook erg belangrijk om vooraf heel goed na te denken welke functionaliteiten en aansluitingen het scherm moet hebben. Met deze informatie kan de leverancier de juiste spullen en configuratie bepalen en er voor zorgen dat alles ook gebruiksvriendelijk blijft in de bediening.

Door middel van een simpel knoppen paneel kan je gewoon aangeven welke input het scherm moet pakken en gaan alle instellingen van beeld en geluid verder automatisch. Dit kan een aangesloten laptop, TV ontvanger, narrowcasting player, Apple TV of spelcomputer zijn.

Videowall of ledscherm, kort samengevat

Ben je opzoek naar een groot scherm voor buiten dan kom je uit op een LED Wall. Wil je een groot scherm binnen dan kun je beide kiezen. Vragen die je dan beantwoord moet krijgen zijn onder andere:

  • Welke ruimte is beschikbaar?
  • Wat is de kijkafstand?
  • Wat voor soort content willen we erop zetten?
  • Is de resolutie van de content erg belangrijk?
  • Uit welke bron of device komt deze content?
  • Is dit één bron of zijn er meerdere bronnen?
  • Hoe willen we tussen de bronnen kunnen schakelen?
  • Zijn de randen bij een Video Wall acceptabel of totaal niet?
  • Welk doel willen we bereiken?
  • Wat is ons budget?

Zijn de bovenstaande vragen rondom de keuze voor een videowall of led scherm beantwoord? Dan volgt de best passende optie eigenlijk vanzelf. Je bent dan zeker van een oplossing waarmee je een impact maakt op iedereen die het ziet.

videowall of led scherm
Arno Wesseling
Arno WesselingSenior Account Manager

Wilt u meer informatie over dit onderwerp?

Neem dan contact met mij op:

+31 (0) 182 555000