Zelf narrowcasting maken met deze 12 tips

In deze blog gaan we vertellen hoe je zelf succesvolle narrowcasting uitzendingen kunt maken.  Narrowcasting, ook wel digital signage genoemd, is een communicatiemiddel waarbij je gebruikmaakt van TV schermen. Op deze schermen wordt informatie getoond op bepaalde tijden die bedoeld zijn voor een specifieke doelgroep. Oftewel, “narrow” staat voor gericht en “casting” betekent uitzenden. Voordat je kunt beginnen heb je natuurlijk een professionele narrowcasting oplossing nodig.

Zelf succesvolle narrowcasting-uitzendingen maken

Nu we weten wat narrowcasting precies inhoudt gaan we dieper in op het onderwerp. Het is natuurlijk van groot belang dat je veel kijkers trekt. Hoe doe je dat en hoe boek je het beste resultaat? Daarover vertellen we je meer aan de hand van de volgende 12 tips.

Tip 1: definieer je doelgroep voor je narrowcasting gaat maken

Voordat je enthousiast aan de slag gaat met het maken van narrowcasting content voor op je schermen is het natuurlijk erg belangrijk om vast te stellen wie je doelgroep is. Je kunt dit op een aantal manieren doen. Betreft je situatie een interne communicatie strategie? Stel dan vast welke verschillende werknemersgroepen er zijn binnen je bedrijf. Misschien wil je zelfs wel gaan werken met vastgestelde persona’s. Weet je wie je doelgroepen zijn? Zorg dan dat je de juiste mix aan content maakt die hen aanspreekt!

Tip 2: kies de juiste locatie voor je schermen

De locatie van je schermen is van groot belang. Je hebt immers veel tijd gestoken in het vaststellen van je doelgroep(en) waarna het zonde zou zijn als je ze niet bereikt. Is het niet eenvoudig om specifieke locaties vast te stellen? Plaats dan je schermen op algemene plekken waar de meeste mensen dagelijks aan voorbij komen.

Tip 3: bepaal wat je doelen zijn

Bepaal wat je wilt bereiken met je narrowcasting. Wil je informeren, entertainen, adverteren of een combinatie van deze doelen? Het bepalen van je doelstellingen helpt je bij het nemen van beslissingen over de inhoud en het ontwerp van je uitzendingen.

Tip 4: zorg voor aantrekkelijke content

Er wordt niet voor niets gezegd: “Content is King” of “een beeld zegt meer dan duizend woorden kunnen beschrijven”. Het type content (tekst, video, foto e.d.) maar zeker ook de uitvoering hiervan zorgt ervoor of je uitzendingen aantrekkelijk worden of niet. Hebben je headlines stopping power of missen ze kracht of de prikkel naar interesse? Inspiratie nodig? kijk dan eens hier:  contentmogelijkheden voor narrowcastingschermen

Tip 5: kies de juiste software

Er zijn veel mogelijkheden als je kijkt naar software op het gebied van narrowcasting / digital signage. Los van het feit dat er natuurlijk altijd minder goede oplossingen tussen zitten is het vooral belangrijk om te kijken naar de juiste fit. Welke wensen en eisen stel je aan de software. Wat wil marketing/communicatie? Welke policies gelden vanuit IT? Breng dat allemaal goed in kaart, omdat alleen zo is het mogelijk een shortlist samen te stellen van fabrikanten.

Tip 6: maak het niet te moeilijk

Wat bedoelen we hier nu precies mee? Een mooi woord om hier te noemen is “snackable content” oftewel kleine hapjes die je makkelijk kunt verteren. Zorg dat je dus niet teveel op je schermen zet. Verleid je doelgroep met een prikkelende header of met een aantrekkelijk beeld.

Tip 7: zorg voor actualiteit

Actualiteit is belangrijk als het gaat om digital signage uitzendingen. Je bereikt dit door zelf je content vaak te updaten maar het inzetten van automatische feeds werkt natuurlijk helemaal perfect.

Tip 8: test je zelfgemaakte narrowcasting uitzendingen en schaaf bij

Monitor regelmatig de prestaties van je uitzendingen. Analyseer welke content goed heeft gewerkt en welke niet, en pas je hierop aan. Probeer te achterhalen wat het beste werkt voor jouw publiek.

Tip 9: zorg voor regelmatige updates van je content

Wie zit er nu te wachten op oud nieuws? Waarschijnlijk niemand Zorg er dus altijd voor dat je content niet te lang op het scherm staat. Wat te lang is, is natuurlijk weer sterk afhankelijk van je doelgroep en de inhoud. Weet je zeker dat je doelgroep vijf keer per dag langs een scherm loopt dan is het advies om de content vaker te wisselen dan wanneer dit aantal minder is.

Tip 10: call-to-actions zijn belangrijk

Een methode om te achterhalen of je content ook daadwerkelijk aankomt bij je doelgroep is het inzetten van call-to-actions. Zoek de interactie op met je publiek en geef ze een trigger om tot actie over te gaan. Stimuleer actie via een emailadres of maak gebruik van een QR code. Heb je een touch scherm dan kun je zelfs gaan werken met een enquete!

Tip 11: hulp vanuit IT kan handig zijn

Hoe je het ook wendt of keert, narrowcastingcommuncatie bestaat uit hardware en software die binnen een IT omgeving moet functioneren. Het achter de hand hebben van support van je IT collega’s kan je leven dus aanzienlijk makkelijker maken.

Tip 12: Evalueer op tijd en pas aan

Meet het succes van je schermen ten opzichte van je eerder gestelde doelstellingen. Analyseer gegevens zoals interactie percentages en conversies. Gebruik deze inzichten om je strategie verder te verbeteren en meer impact te genereren. Zo bouw je constructief aan succesvolle narrowcasting.

Zelf narrowcasting maken, de conclusie

Met deze 12 tips kun je zelf narrowcasting maken en effectief communiceren met je doelgroep. Het vereist planning, creativiteit en de juiste tools, maar met de nodige inspanning kun je boeiende en impactvolle uitzendingen creëren. Experimenteer, leer en pas je strategie aan om het beste resultaat te behalen. Narrowcasting is een krachtig communicatiemiddel om je boodschap te verspreiden en de betrokkenheid van je publiek sterk te vergroten.

POS Digital Signage schermen in de retail

Winkels en retail ketens zijn continu op zoek naar nieuwe manieren om klanten te enthousiasmeren voor hun producten en verkoop te stimuleren. Digitale communicatie in de vorm van POS schermen en digital signage in de retail spelen de laatste jaren een prominentere rol in het algemene winkelbeeld. Marketeers willen klanten op meerdere manieren in hun aankoopproces kunnen beïnvloeden. Uit onderzoek is immers gebleken dat visuele krachtige beelden een grote invloed uitoefenen op onze hersenen en hierdoor ook opde beeldvorming van de consument.

In deze blog leggen we uit hoe POS schermen en digital signage worden ingezet in de retail en wat de voordelen zijn van deze toepassingen.

De betekenis van POS

Ben je benieuwd naar de betekenis van POS? Point of Sale, afgekort POS, is een veelvoorkomende term in de retailwereld. Het is de plek waar de klant zijn of haar producten afrekent en waar de daadwerkelijke verkoop plaatsvindt.

Wat zijn POS schermen?

POS schermen zijn over het algemeen kleinere (touch) schermen die worden ingezet in de nabijheid van producten om de verkoop te ondersteunen in een showroom of winkel. De range waarbinnen de meeste POS schermen worden ingezet in de retail qua formaat bevinden zich tussen de 10” en 22“.
Regelmatig wordt er ook gekozen om POS schermen in te bouwen in een meubel.

Afhankelijk van het doel, varieert de grootte van het scherm en dit kan zelf oplopen tot 32”. Dit zijn vaak touch schermen die het mogelijk maken om door menu’s te navigeren, websites te raadplegen, door informatie PDF’s te scrollen of promotievideo’s te tonen. Deze vorm van interactiviteit zorgen ervoor dat winkels of Retail ketens  invloed kunnen uitoefenen op het aankoopproces van de klant.

Deze point of sales schermen kunnen door zowel de verkoper als de koper worden geraadpleegd. Deze POS schermen bevatten veelal informatieve content over producten, acties & promoties en bieden sfeer verhogende content. POS schermen dienen als voornaamste communicatie doel; informeren, branding, sales & entertainment.

Wat zijn de voordelen van POS schermen en digital signage in de retail?

1. Efficientie:
De grootste uitdaging van elke retail keten is het up-to-date houden van de producten in een snel veranderende markt met veel (online) concurrentie. Digital signage maakt het mogelijk dat een marketing afdeling met één handeling alle POS schermen tegelijkertijd kan updaten. Dit is efficiënt en bespaart tijd. Of het nu gaat om kleinere POS schermen op een balie, in een meubel of grotere signage schermen. Alles is vanuit elke willekeurige plaats te actualiseren.

2. Realtime acties en promoties:
Digital signage maakt het ook mogelijk om real-time acties en promoties te communiceren met de potentiële klant. Deze manier van communiceren verhoogt de kans op upselling en cross selling. Digital signage vervangt direct de traditionele USB stick en is vele malen beter te beheren vanuit de afdeling marketing. Dit maakt POS communicatie snel, doeltreffend en relevant.

3. Interactie:
Actiematige content kan ook weer gecombineerd worden met de inzet van QR codes, zodat een en ander meetbaar wordt. Sturing op oude voorraad, nieuwe producten of combinaties van producten promoten. Praktisch kan het ook betekenen dat een brochure gedownload kan worden door de QR code te scannen. Deze belandt dan automatisch op de mobiele telefoon, zodat de consument alle relevante informatie direct bij de hand heeft en thuis een potentiële aankoop kunnen overwegen.

4. Merkversterking:
Consistente branding en messaging op POS-schermen kunnen bijdragen aan het versterken van het merkimago en de klantloyaliteit.

5. Metingen en analyses:
Digitale narrowcasting-systemen kunnen gegevens verzamelen over het gebruik en de effectiviteit van de weergegeven content, waardoor bedrijven inzicht krijgen in wat wel en niet werkt en hun strategieën kunnen aanpassen.

Hoe Point of Sale schermen de retail experience vergroten

Een POS scherm draagt bij aan de algehele winkelbeleving binnen de retail. Krachtige sfeerbeelden en video’s zijn sfeer verhogend en zorgen voor een bepaald associatie met een merk of product. Attractieve en relevante content draagt direct bij aan een positieve associatie en dit kan beïnvloedt worden door inzet van digital signage schermen.

Dit is ook de reden waarom veel winkels en retail organisaties POS schermen en digital signage inzetten. Sterke visuele beelden hebben een hoge stopping power en vergroten de kans op een aankoop. Hoe beter de klant geïnformeerd wordt en beïnvloedt kan worden met verkoopstimulerende acties en promoties, hoe groter de kans dat er een interactie ontstaat en verkoop stimuleert. Visual storytelling wordt op deze manier ook een stuk makkelijker!

Hoe ziet dit er dan in de praktijk uit?

De ruimte in een showroom, de aanwezigheid van muren of balies bepalen de positie en grootte van een POS scherm. Sommige retail omgevingen hebben shop in shop formules, oftewel een bepaalde hoek of plek waar een merk zich kan profileren. In de praktijk zien wij veelal balie, vloer (informatiezuilen) of wandmodellen. De wandmodellen variëren van 10 tot 22” digital signage schermen tot professional displays van 50 tot 65”.

Overigens wordt er meestal overwogen om deze schermen in portrait modus in te zetten. Portrait neemt over het algemeen minder ruimte in, content technisch zijn veel brochures opgemaakt in portrait modus en in geval van een website komt er meer informatie in beeld.
In bepaalde situaties en omgevingen worden er ook specifieke eisen gesteld aan de behuizing van de POS schermen. Dit kan variëren van inbouw, tot op maat behuizing of speciaal glas ter bescherming van de schermen.

Conclusie

Kortom, waar het retail landschap snel verandert ontstaan er ook andere wensen omtrent communicatie. Digitale communicatiemiddelen in de vorm van POS schermen worden om deze redenen veelvuldig ingezet. Enerzijds om de doelgroep te inspireren, maar ook te kunnen beïnvloeden. Een positieve associatie verbindt en creëert een krachtig merk, hetgeen het aankoopproces beïnvloedt. Mensen kopen doorgaans producten die voor hen als vertrouwd en herkenbaar voelen. POS schermen en digital signage maken het mogelijk om snel, doelgericht en attractief te communiceren met de doelgroep, zonder beperkingen!

Interactieve narrowcasting en de kracht van touch

Narrowcasting is een krachtig communicatiemiddel dat steeds meer terrein wint in diverse sectoren.  Van retail en onderwijs tot corporates, gezondheidszorg en horeca. Het stelt organisaties in staat om gerichte informatie en content te delen met hun doelgroepen.

Een interessante ontwikkeling binnen de wereld van narrowcasting is de opkomst van interactieve touch-technologieën. In dit artikel gaan we daarom dieper in op interactieve mogelijkheden die touch met zich meebrengt.

Wat is Narrowcasting?

Voordat we verder ingaan op de interactieve mogelijkheden van narrowcasting is het goed om eerst nog even vast te stellen wat narrowcasting nu precies is. We beginnen met een korte uitleg.

Narrowcasten is een communicatiemethode waarbij specifieke boodschappen worden gepresenteerd aan een vooraf gedefinieerde doelgroep. Meestal op locaties waar deze doelgroep zich bevindt. In tegenstelling tot broadcasting, waarbij informatie breed wordt verspreid. Dit in de hoop dat de juiste mensen het zullen zien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de uitzendingen van TV zenders zoals RTL.

Traditionele narrowcasting maakt vooral gebruik van beeldschermen en digitale displays om statische of op tijd gebaseerde inhoud te tonen. Denk hierbij aan advertenties, nieuws, weerberichten of bedrijfsinformatie. Hoewel dit nog steeds een belangrijk onderdeel is van narrowcasting, heeft de opkomst van interactieve technologieën de mogelijkheden uitgebreid en enorm verrijkt.

De evolutie naar Interactieve narrowcasting

Interactieve narrowcasting gaat een stap verder dan de eenrichtingscommunicatie die zo typerend is voor traditionele narrowcasting. Het voegt een element van betrokkenheid toe door middel van interactiviteit. Dit betekent dat de doelgroep niet alleen passief informatie ontvangt. Ze kan nuook actief kan deelnemen aan het proces. Interactieve signage maakt gebruik van verschillende technologieën om dit mogelijk te maken.  Aanraakgevoelige schermen (touchschermen) zijn hierbij natuurlijk het belangrijkst.

Welke voordelen biedt interactieve narrowcasting voor bedrijven en organisaties?

Interactieve schermen biedt verschillende voordelen voor bedrijven en organisaties, zeker als het gaat om communicatie en klantbetrokkenheid. We noemen een vijftal belangrijke voordelen:

  1. Verbeterde betrokkenheid:
    Interactieve content trekt de aandacht van het publiek.Het zorgt voor een hogere mate van betrokkenheid. Mensen worden actief betrokken bij de boodschap in plaats van dat ze passieve toeschouwers zijn. 
  2. Persoonlijke ervaring:
    Interactieve schermen stellen bedrijven in staat om inhoud aan te passen. Dit kan op basis van de behoeften en interesses van individuele kijkers. Dit leidt tot een meer gepersonaliseerde gebruikerservaring.
  1. Meetbare resultaten:
    Interactieve narrowcasting maakt het mogelijk om de betrokkenheid van het publiek bij de inhoud te meten. Denk hierbij aan o.a. het aantal interacties, klikken en reacties. Dit biedt waardevolle inzichten voor het aanpassen en optimaliseren van de contentstrategie.
  2. Verbeterde informatiestroom:
    Bedrijven kunnen complexe informatie op een eenvoudige en begrijpelijke manier presenteren. Dit kan door het toevoegen van door interactieve elementen, zoals grafieken, video’s en quizzen, toe te voegen. Dit helpt bij het effectief overbrengen van boodschappen en educatieve inhoud.
  3. Klantinteractie en feedback:
    Interactieve displays kunnen worden gebruikt om feedback van klanten te verzamelen, bijvoorbeeld via enquêtes of peilingen. Dit stelt bedrijven in staat om hun diensten en producten te verbeteren op basis van directe input van klanten.

Welke organisaties of bedrijven kunnen profiteren van interactieve narrowcasting ?

De mogelijkheden van interactieve narrowcasting met touch zijn breed en divers. Hieronder beschrijven we enkele sectoren waarin deze technologie van grote waarde is:

  1. Retail:
    Interactieve schermen hebben de retailsector flink veranderd. Winkels kunnen nu interactieve displays inzetten met verschillende motieven. Bijvoorbeeld om klanten te betrekken, productinformatie te verstrekken en zelfs virtuele paskamers te creëren. Door touch-technologie kunnen klanten producten bekijken, specificaties vergelijken en reviews lezen met slechts een simpele aanraking.
  2. Onderwijs:
    Interactieve touchscreens in het onderwijs worden steeds vaker gebruikt voor bewegwijzering en andere informatievoorziening. De interactieve zuilen staan doorgaans bij een entree of in de lobby en geven de bezoeker de juiste informatie over een bepaalde looprichting.
  1. Gezondheidszorg:
    In de gezondheidszorg kunnen interactieve schermen worden gebruikt voor patiëntenvoorlichting, het delen van medische informatie en zelfs voor het beheren van wachtkamers. Patiënten kunnen wachttijd nuttig besteden door educatieve video’s te bekijken of hun medische gegevens te raadplegen.
  2. Horeca:
    Restaurants en hotels maken gebruik van interactieve narrowcasting om menu’s te presenteren, bestellingen op te nemen en informatie over lokale attracties en evenementen te delen. Dit verbetert de gastervaring en maakt het mogelijk om snel en efficiënt diensten te verlenen.
  3. Musea en tentoonstellingen:
    In culturele instellingen kunnen interactieve touchscreens bezoekers betrekken en dieper inzicht bieden in tentoonstellingen. Bezoekers kunnen artefacten verkennen, historische context verkrijgen en multimedia-inhoud ontdekken door simpelweg het scherm aan te raken.Het combineren van interactieve narrowcasting met mobiele apps stelt gebruikers in staat om hun interactie voort te zetten op hun eigen apparaten, wat naadloze en gepersonaliseerde ervaringen oplevert.

Het combineren van interactieve narrowcasting met mobiele apps stelt gebruikers in staat om hun interactie voort te zetten op hun eigen apparaten, wat naadloze en gepersonaliseerde ervaringen oplevert.

Conclusie

Interactieve narrowcasting met touch heeft de manier waarop we informatie delen en consumeren enorm veranderd. Het biedt een scala aan toepassingen in diverse sectoren en opent de deur naar innovatieve communicatiestrategieën. Met voortdurende technologische ontwikkelingen kunnen we verwachten dat interactieve narrowcasting nog krachtiger en effectiever wordt in de toekomst.

Of je nu een retailer bent die klanten wil betrekken, een docent die studenten wil inspireren of een zorgverlener die patiënten wil informeren. Interactieve schermen met touch kunnen een waardevol instrument zijn om je doelen te bereiken. Het combineert visuele aantrekkingskracht met betrokkenheid en personalisatie. Hierdoor is het een krachtige communicatietool in de moderne wereld van informatie-overload.

Als je nog niet hebt geïnvesteerd in interactieve displays is het misschien tijd om te verkennen. Ontdek hoe deze technologie je organisatie kan versterken en hoe je informatie effectiever kan overbrengen naar je doelgroep. De toekomst van narrowcasting is namelijk interactief, en de mogelijkheden zijn eindeloos.

Wat kost narrowcasting en wat heb je nodig? 💶

Op regelmatige basis wordt ons de vraag gesteld: “ Wat zijn de kosten van narrowcasting? “ Of met andere woorden: hoeveel budget heb ik nodig als ik zou willen starten binnen onze organisatie? Een hele logische vraag waar op verschillende manieren antwoord gegeven kan worden. In deze blog gaan we hier dieper op in. Tevens kijken we naar een ander interessant gegeven namelijk: gratis narrowcasting. Dat is natuurlijk altijd beter dan betalen. Of toch niet?

Narrowcasting kosten, welke onderdelen zijn er?

Hoe bepalen we de kosten van narrowcasting? Hiervoor moeten we eerst weten uit welke onderdelen een project allemaal bestaat. Hier begint eigenlijk al een beetje de eerste uitdaging omdat er nogal wat verschillende soorten projecten zijn binnen het vakgebied. Echter, gemiddeld genomen kunnen we uitgaan van de volgende onderdelen:

Vaste onderdelen:

Variabele onderdelen:

  • Template software;
  • Datakoppelingen;
  • Onboarding;
  • Montage & toebehoren;
  • SLA (Service Level Agreement).

Het is niet zo dat in elk project alle onderdelen voorkomen of dat de kosten gelijk zijn per project. U kunt ervoor kiezen om bijvoorbeeld de schermen zelf te monteren. Het kan ook zijn dat er geen koppelingen met externe databronnen gewenst zijn. Belangrijk is dus ook dat er een verschil gemaakt kan worden tussen eenmalige kosten en repeterende kosten. De software licenties en de SLA worden doorgaans als een abonnement aangeboden. De rest betreft eenmalige uitgaven.

Om e.e.a. te verduidelijken leggen we hieronder uit wat met elk onderdeel van het project bedoeld wordt.

Kosten narrowcasting CMS Software 

Het CMS is een belangrijk onderdeel van elke configuratie. Hierin maakt u o.a. de uitzendingen, beheert u de gebruikers en bewaart u de content. Een CMS kan in de Cloud draaien (dit is tegenwoordig praktisch de standaard) of op uw eigen locatie (on premise). We gaan hier voor het gemak uit van een CMS in de Cloud. Gemiddeld genomen variëren de kosten voor een professionele narrowcasting licentie per player in de Cloud tussen de 15,00 en 25,00 euro per maand. Doorgaans zijn software-updates & upgrades hierbij inbegrepen.

Vanzelfsprekend spelen aantallen altijd een rol. Een offerteaanvraag voor tien schermen zal een andere prijsstelling kennen dan een offerteaanvraag voor 50 schermen of meer.

Kosten van narrowcasting player software

Player software wordt geïnstalleerd op de player hardware. Een ander woord voor player hardware is media player. Klanten refereren ook vaak naar players met de bewoordingen “de kastjes achter de schermen” 😉

De software heeft een aantal belangrijke taken zoals het afspelen van de uitzendingen en communicatie met het CMS om te bepalen wanneer nieuwe content moet worden opgehaald. Sommige leveranciers verwerken deze kosten in de prijs van de Cloud, anderen prijzen het apart. Het kan als een eenmalig bedrag worden aangeboden of als een klein bedrag per maand. Hierdoor is het lastiger om voor dit onderdeel concrete prijzen te benoemen.

Kosten van narrowcasting player hardware

De kosten van een narrowcasting player kunnen variëren en zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de functies, prestaties, merk en leverancier van de player. Over het algemeen kost een goede narrowcasting player tussen de € 250,- en € 500,00.

Er zijn echter ook duurdere players beschikbaar die geavanceerde functies bieden voor: interactiviteit, touchschermen en integratie met andere systemen. Deze players kunnen variëren in prijs van enkele honderden tot duizenden euro’s.

Bedenk dus goed wat de toepassing is van de schermen en houd rekening met het gegeven dat die behoeften in de loop van de tijd kunnen veranderen. Het is dan zeker prettig als de players ook datgene aankunnen wat mogelijk in de toekomst gewenst is.

Kosten van een TV scherm voor narrowcasting

Als we het hebben over TV schermen dan kunnen we die grofweg onderverdelen in twee groepen, namelijk:

  1. Consumer displays
  2. Professional displays

Om te weten wat de verschillen zijn tussen deze twee en waarvoor u moet kiezen verwijs ik graag naar deze blog: professioneel display of een consumenten tv

Als we ons voor het gemak even beperken tot de laatste categorie dan zijn hier doorgaans drie fabrikanten die we in dit segment tegenkomen, te weten: LG, Philips en Samsung. Afhankelijk van het merk en de grootte van het scherm zal de prijs ook veranderen. Gemiddeld genomen worden schermen met een afmeting van 50 inch ingezet. De prijs voor dit formaat schermen zit op dit moment tussen de 650,- en 850 euro ex. Btw.

Overige kosten in het project

Met betrekking tot wat we hier de variabele onderdelen noemen is het niet eenvoudig om een kostenplaatje te schetsen. Dit heeft vooral te maken met het feit dat deze kosten sterk samenhangen met de grootte van het project en de complexiteit ervan. Het kan best zo zijn dat deze onderdelen een aanzienlijk stuk van de totale offerte vormen als het gaat om een groter project waarbij veel koppelingen gemaakt moeten worden of waar veel eisen aan een service level worden gesteld.

Gratis narrowcasting?

Het is natuurlijk altijd fijn als iets gratis is. Dat kan een voordeel zijn omdat je geen budget nodig hebt. Maar waar er voordelen zijn, zijn er doorgaans ook nadelen of beperkingen. We noemen hier een vijftal nadelen die het waard zijn om in het achterhoofd te houden.

Gratis narrowcasting software kan enkele nadelen hebben, waaronder:

  • Beperkte functionaliteit: Gratis narrowcasting software kan vaak beperkt zijn in functionaliteit, waardoor u niet alle functies en mogelijkheden hebt die u nodig hebt;
  • Advertenties: Gratis software kan vaak advertenties tonen op uw schermen, wat uw content kan verstoren en afbreuk kan doen aan de professionele uitstraling van uw informatieschermen;
  • Beperkte ondersteuning: Bij gratis narrowcasting software is er vaak beperkte ondersteuning beschikbaar. Als u problemen ondervindt, kan het moeilijk zijn om hulp te krijgen;
  • Lagere betrouwbaarheid: Gratis software kan minder betrouwbaar zijn dan betaalde alternatieven. Dit kan resulteren in storingen en uitval van uw narrowcasting schermen;
  • Langere opstarttijd: Bij aanbieders van gratis software is doorgaans geen ondersteuning of onboarding inbegrepen. Dit betekent dat de interne organisatie zelf aan de slag moet om alles uit te zoeken en up-and-running te krijgen. Dit heeft als gevolg dat er een langere tijd overheen gaat voordat alles draait en er gestart kan worden. Die geïnvesteerde tijd van de interne (IT) organisatie is uiteraard niet gratis.

Het is daarom belangrijk om de voordelen en nadelen af te wegen voordat u besluit om gebruik te maken van gratis software. Het kan soms beter zijn om te investeren in een betaalde oplossing om de volledige functionaliteit, ondersteuning en betrouwbaarheid te krijgen die u nodig hebt. Belangrijk hierbij is om op te merken dat een configuratie doorgaans voor vele jaren in gebruik genomen gaat worden. Steek daarom voldoende tijd in het maken van de juiste keuze.

Bij TSS bieden we geen gratis software aan maar wel gratis demo’s 😉 Op die manier kunt u kennismaken met alle mogelijkheden van ons product maar leert u tegelijkertijd ons bedrijf en haar medewerkers kennen.

Boek een online demo met één van onze experts

Goede onboarding cruciaal bij narrowcastingprojecten

U bent zich mogelijk aan het oriënteren op het gebied van narrowcasting oplossingen voor uw organisatie? Of wellicht heeft u de knoop al doorgehakt en verheugt u zich op alle aanstaande mogelijkheden die dit mooie product u gaat bieden? In beide gevallen is het belangrijk dat u op de hoogte bent van het feit dat een goede voorbereiding vanuit uw kant cruciaal is. Tegelijkertijd is het enorm belangrijk dat de leverancier zorgt voor een goede onboarding procedure zodat u snel up-and-running bent en ook weet hoe u zich moet voorbereiden.

In deze blog vertellen we graag meer waarom een goede onboarding zo belangrijk is bij narrowcastingprojecten. Voor de volledigheid beginnen we eerst met een korte uitleg over wat onboarding nu precies is. We gaan het dan specifiek hebben over onboarding bij SaaS projecten. Dit doen we omdat narrowcasting software in 95% van alle gevallen via een Cloud model wordt aangeboden. Dit Cloud model wordt ook wel aangeduid als Software as a Service (SaaS).

Wat is onboarding bij SaaS ?

Onboarding bij SaaS is het proces wat alle activiteiten omvat om nieuwe klanten op een cloud systeem te krijgen. Dit moet op een manier gedaan worden zodat nieuwe gebruikers direct goed en enthousiast op de nieuwe omgeving aan de slag kunnen. Onboarding is een populaire term die tegenwoordig vaak gebruikt wordt. Vroeger sprak men ook wel over de opstartfase van een project.

Onboarding bij narrowcastingprojecten

In de vorige alinea hebben we kort uitgelegd wat de betekenis is van onboarding. Nu is het zo dat bij narrowcastingprojecten de onboarding weer anders is dan bij coud-only oplossingen. U heeft namelijk niet alleen maar een CMS (content management systeem) in de Cloud als gebruiker. Ook bij u op locatie zijn schermen en players noodzakelijk om de configuratie helemaal af te maken en werkend te krijgen.

Een cloud-only toepassing, zoals de term al zegt, draait volledig autonoom in de Cloud. In dit geval is het enige wat een gebruiker nodig heeft is zijn laptop/desktop en een internetverbinding. Ook is het natuurlijk zo dat de grootte van het project bepalend is voor de onboarding. Bij een project met 5 schermen zal het anders gaan dan bij een project met 200 schermen. Dit neemt echter niet weg dat min of meer dezelfde stappen doorlopen moeten worden. Het zal dan wel zo zijn dat bij een klein(er) project de onboarding sneller plaatsvindt.

Fases bij de onboarding

Bij een goede onboarding mogen de volgende zaken niet ontbreken om van het project een succes te maken. Dit zijn :

  • Kick-off & Inventarisatie;
  • Opzetten CMS & Inrichting;
  • Testen;
  • Training;
  • Live gang.

Kick-off en Inventarisatie bij een narrowcasting project

Bij de kick-off en de inventarisatie gaat het er om dat de leverancier en de klant een aantal zaken volledig helder krijgen, denk hierbij aan de volgende zaken:

  • Aantal gebruikers;
  • Verschillende soorten gebruikers ( i.v.m. rechten & rollen);
  • Hoeveel en welke locaties (plaatsen);
  • Plaatsing van schermen in de organisatie;
  • Welke content en welke resoluties;
  • Welke templates;
  • Welke koppelingen met externe bronnen;
  • Wat voor soort uitzendingen (i.v.m. type players);
  • Maatwerk?

De informatie die verzameld wordt vanuit bovengenoemde vragen wordt opgeslagen in een inrichtingsdocument. Dit wordt met de klant gedeeld ter controle. Als alle informatie boven tafel is kan de volgende stap worden gezet. We gaan dan beginnen met het opzetten van het CMS en de inrichting hiervan.

Opzetten CMS & Inrichting

In deze fase wordt er voor de nieuwe klant een CMS aangemaakt op het Cloud platform. Als dit gedaan is volgt de inrichting van het CMS. Deze inrichting is gebaseerd op de input vanuit de klant. Zo wordt ervoor gezorgd dat de juiste rechten en rollen zijn aangemaakt en dat de beoogde gebruikers in het systeem staan. De juiste templates worden beschikbaar gesteld en de gewenste datakoppelingen worden gerealiseerd.

Testen van de configuratie

Nadat de inrichting in het CMS is afgerond wordt de configuratie getest. In deze fase gaat het erom dat alles perfect is ingericht zodat de gebruikers direct na de training en live gang met het systeem aan de gang kunnen. Met name de goede werking van de externe databronnen zoals bijvoorbeeld een koppeling met PowerBI moet goed getest worden. Mocht uit de test blijken dat er zaken zijn die nog niet naar behoren functioneren dan kunnen deze nog worden aangepast.

Training van gebruikers tijdens onboarding

Het is van een groot belang dat de toekomstige gebruikers van het systeem goed wegwijs worden gemaakt binnen het CMS. Om dit te bereiken worden trainingen gegeven aan de gebruikers. Afhankelijk van het systeem en de mate van uitgebreidheid kunnen ook meerdere trainingen worden gegeven aan verschillende groepen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een training voor IT en administrators of een training voor redactie.

TTFV – Time to First Value 

De training is een belangrijk onderdeel van de onboarding omdat het direct invloed heeft op een belangrijke metric namelijk de TTFV, de time to first value. Vrij vertaald betekent dit zoveel als het eerste moment waarop het nieuwe systeem waarde toevoegt aan uw organisatie. Wanneer gebruikers er te lang over doen om zelf een systeem te leren begrijpen en ontdekken kan dit invloed hebben op deze metric.

Door een goede training voorkom je dat een systeem een trage start kent en hiermee ook waarde verliest. Hoe eerder gebruikers volledig geëquipeerd met het nieuwe systeem aan de slag kunnen hoe korter de TTFV is. Dit is van groot belang voor zowel de gebruikers als de leverancier van het systeem.

De livegang van het systeem

Als alle fases van de onboarding goed zijn doorlopen komen we aan bij de laatste stap, de live gang. Hierbij is het ideaal dat de live gang zo snel mogelijk plaatsvindt na de training. Op dat moment is alle kennis bij de vers getrainde gebruikers nog aanwezig en kunnen zij dus direct aan de slag. Op die manier blijft het enthousiasme hoog en blijven mensen met het systeem werken.

10 content ideeën voor succesvolle narrowcasting

Narrowcasting is een geweldig medium dat zich leent voor doeltreffende communicatie naar allerlei doelgroepen. We zien dan ook al jarenlang dat er overal schermen worden geplaatst. De motieven kunnen zeer divers zijn van informatieverstrekking tot branding.

Mocht je nog niet helemaal op de hoogte zijn van wat narrowcasting nu precies is, lees dan eens deze blog die alles haarfijn uitlegt: wat is narrowcasting?

De content is afhankelijk van je doelstelling

De meeste bedrijven die starten hebben uiteraard al een helder beeld van de content die ze willen gaan plaatsen op de schermen. Die content is vanzelfsprekend afgeleid van de doelstelling. Is je doelstelling storytelling omdat je trots bent op wat je bedrijf allemaal bereikt? Plaats dan mooie video’s en/of foto’s met korte teksten over de mooie resultaten die bereikt zijn. Op die manier vergroot je de betrokkenheid van je collega’s.

In deze blog geven we graag een aantal voorbeelden van content die je ook kunt plaatsen op je schermen. We beginnen met een opsomming die we daarna kort toelichten.

In deze blog geven we graag een aantal voorbeelden van content die je ook kunt plaatsen op je schermen. We beginnen met een opsomming die we daarna kort toelichten.

Tien content ideeën voor op je informatieschermen

  1. Datakoppelingen;
  2. QR Codes;
  3. Vacatures;
  4. Quotes;
  5. Calamiteiten;
  6. Call-to-action;
  7. Interview;
  8. Vakantieroosters;
  9. Luchtige content;
  10. Nieuwe medewerkers.

1. Datakoppelingen

Datakoppelingen zijn in feite niets meer dan het maken van een verbinding met een ander systeem waar relevante informatie op staat. Deze informatie wil je graag toevoegen aan je uitzendingen. Het grote voordeel is dat dit allemaal automatisch kan oftewel er is geen persoonlijke inspanning voor nodig. Koppelingen kunnen op allerlei technische manieren gemaakt worden zoals bijvoorbeeld XML of RSS. De toepassingen kunnen uiteenlopen van een simpele nieuwsfeed tot meer uitgebreide KPI dashboards van bijvoorbeeld PowerBI.

2. QR Codes op je narrowcastingscherm

Narrowcasting is een push mechanisme. Je zendt informatie naar een doelgroep die zich bevindt in de buurt van je schermen. Het wordt nog interessanter als je interactie toevoegt aan je narrowcasting. Dit kan door middel van QR codes. Het  toevoegen van QR codes zorgt voor legio mogelijkheden en toepassingen. Bijvoorbeeld het opvragen van extra infomatie, het bezoeken van een website, toegang krijgen tot een enquête of het reserveren van een tafel.

3. Vacatures

Ben je op zoek naar nieuwe medewerkers? Plaats de vacature ook op je informatieschermen. Dit heeft namelijk twee voordelen. Aan de ene kant kunnen interne mensen reageren op de vacature. Aan de andere kant valt de vacature op en tippen zijn wellicht mensen binnen hun eigen netwerk. Sowieso is het een signaal dat de organisatie in beweging is en dat is altijd een goed teken.

4. Quotes

Wat is er nu mooier dan tevreden klanten? Dat is toch het doel van elke organisatie? Vraag je klanten om een quote over de samenwerking, je product of dienst en toon deze op je schermen. Dit zorgt gegarandeerd voor positieve feedback vanuit je organisatie.

5. Calamiteiten

Nee, hier bedoelen we niet dat je de calamiteiten op je schermen moet delen. Tenzij je hier een lerend effect mee wilt creëren. Bij bedrijven in bijvoorbeeld de industrie- of productiesector gaat het juist vaak om het delen van het ontbreken van calamiteiten. Oftewel hoeveel dagen zijn er al geweest zonder incident of calamiteit. We noemen deze feature ook wel de Ongevallenvrije dagenteller.

6. Call-to-action

Je narrowcastingschermen kun je ook uitstekend inzetten voor call-to-action. Binnen de retail kan dit een impuls tot een aankoop zijn. Kijken we naar corporate communicatie oftewel interne communicatie dan kun je mensen motiveren om bijvoorbeeld hun ideeën te delen of feedback te vragen over veranderingen die intern hebben plaatsgevonden. Het inzetten van de eerder genoemde QR code is hier ook een goede zet.

7. Interview

Snackable content is wat je zoekt als het gaat om content voor in je narrowcasting-uitzendingen. Het lijkt dus vreemd om te kijken of een interview ook logisch is als content voor op je schermen. Het is dan ook zeker niet de bedoeling om hele lappen tekst te gaan plaatsen. Echter, een foto in combinatie met informatie die je via bullets presenteert kan heel informatief zijn.

8. Vakantieroosters & planners

Wanneer zijn je collega’s ook op kantoor? Hebben ze een desk gereserveerd of werken ze vandaag thuis? Of wil je een simpele aan- en afwezigheidsfunctie? Met de juiste narrowcastingsoftware is het allemaal mogelijk. Ook door middel van de eerder genoemde datakoppelingen is het tonen van dergelijke informatie uit de HRM tool wellicht een optie.

9. Luchtige content

Soms is het gewone leven al lastig genoeg en ligt stress op de loer. Je narrowcastingscherm is niet alleen een tool om relevante informatie te tonen. Je kunt je schermen bijvoorbeeld ook inzetten voor het versterken of verbeteren van je bedrijfscultuur. Of om je medewerkers of collega’s op te vrolijken. Dit doe je met luchtige content. Wat dat precies is? Denk aan een grappige cartoon, een leuke grap of een inspirerende quote. De combinatie van allerlei contentvormen met verschillende doeleinden is wat narrowcasting zo’n unieke tool maakt.

10. Nieuwe medewerkers

Als laatste tip sluiten we af met berichten over nieuwe medewerkers. We zien dat dit vrij veel gedaan wordt in de praktijk. En terecht, het is de ideale manier om snel bij alle collega’s nieuwe medewerkers te introduceren. Vooral bij bedrijven met meerdere vestigingen werkt dit erg goed. De nieuwe collega zal waarschijnlijk op de werklocatie een introductierondje doen. Op de andere vestigingen komt de nieuwe medewerker wellicht niet zo snel. Via de schermen wordt dat opgelost en is iedereen binnen enkele minuten op de hoogte van de nieuwe collega!

Digitale communicatie voor jouw bedrijf – Gratis Demo

Digitale communicatie is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Dit geldt voor ons privéleven maar zeker ook tijdens ons werk. In deze blog gaan we je meer vertellen over dit onderwerp. We bekijken de verschillen tussen externe en interne communicatie, geven voorbeelden uit de praktijk en sluiten af met de voordelen van digitale communicatie.

Wat is digitale communicatie?

Het is goed om nog een keer vast te stellen wat nu de definitie is van digitale communicatie. Oftewel, wat is de betekenis ervan?

In feite is digitale communicatie elke vorm van communicatie waarbij je gebruik maakt van techniek als hulpmiddel.  Afhankelijk van het soort communicatie, oftewel het communicatiepatroon, moet gekeken worden of de zender en ontvanger moeten beschikken over dezelfde communicatiemiddelen. Tegenwoordig zou je nog kunnen toevoegen dat deze vorm van communicatie altijd online plaatsvindt. In heel veel gevallen wordt er namelijk gebruik gemaakt van communicatie via een Cloudsysteem.

Als we een emailbericht als voorbeeld nemen dan is het noodzakelijk dat zowel de zender als de ontvanger beschikken over een computer met hierop een emailprogramma. Dit is een voorbeeld van 1-op-1 communicatie. Nemen we narrowcasting als voorbeeld dan gaat het over pushcommunicatie, oftewel 1 naar meerdere personen. De zender heeft hiervoor software nodig maar de ontvanger wordt geconfronteerd met de boodschap op diverse plekken in zijn omgeving op digitale schermen. De ontvanger hoeft in dit geval niet te beschikken over de narrowcastingsoftware.

Digitaal communiceren kan zowel intern als extern gericht zijn

Digitale communicatie dekt een breed scala aan mogelijkheden af. We kunnen het inzichtelijker maken door een splitsing aan te brengen tussen interne en externe communicatie. Bij interne communicatie zetten we onze communicatietools in om mensen te bereiken die actief zijn binnen onze eigen organisatie. Denk hierbij primair aan de medewerkers van je organisatie.

Bij externe communicatie is het precies andersom. Hier proberen we mensen te bereiken die geen onderdeel zijn van de eigen organisatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan leveranciers. Een ander voorbeeld kan zijn het winkelende publiek in een stad die worden verleid met digitale schermen waarop mooie advertenties worden getoond.

Ook dit laatste is een voorbeeld van digitale communicatie. In deze blog gaan we in op de mogelijkheden voor het verbeteren van de interne communicatie. Tevens komen een aantal voorbeelden voorbij van externe digitale communicatie.

5 voorbeelden van digitale communicatie 

Welke systemen of tools voor communicatie worden er nu veel gebruikt binnen bedrijven, en welke zijn het meest effectief? We brengen hier even een focus aan op tools die bedoeld zijn voor interne communicatie. Een website laten we hier even buiten beschouwing omdat deze gericht is op externe communicatie.

In willekeurige volgorde noemen we hier vijf voorbeelden van digitale communicatie:

  • Email;
  • Intranet;
  • Narrowcasting/ Digital Signage;
  • Corporate app;
  • Social media voor bedrijven ( Yammer, Sharepoint e.d.).

Het is natuurlijk afhankelijk van de vorm van je boodschap (tekst, foto, video) en je doelgroep welke communicatiemethode het beste werkt. Wil je meer gaan doen met storytelling dan is narrowcasting een goede keuze. Wil je veel achtergrondinformatie verstrekken dan kan een intranet van toegevoegde waarde zijn. In de praktijk is een combinatie vaak een doeltreffende methode. Houd hierbij ook rekening met het patroon, oftewel push- en pull communicatie.

Digitale communicatie in de zorg

In vrijwel elke sector speelt digitale communicatie een belangrijke rol. In deze blog beschrijven we beknopt diverse mogelijkheden in drie segmenten, te weten: zorg, corporates en de voedingsindustrie.

In de zorg wordt een brede mix aan interne en externe communicatie gedaan. Het is ook een domein waar diverse doelgroepen in dezelfde omgeving aanwezig zijn. Het kan bijvoorbeeld gaan om artsen, patiënten, bezoekers of leveranciers. Vormen van digitale communicatie die we vaker in de zorg zien en die meer een focus hebben op externe doelgroepen zijn o.a.:

  • Wayfinding (routes door het ziekenhuis op een digitaal scherm);
  • Wachtrijmanagementsystemen (vaak gezien in apotheekomgevingen);
  • Narrowcasting (communicatie naar medewerkers/patiënten/bezoekers).

Uiteraard zijn er ook vele tools beschikbaar voor de interne communicatie. Denk dan bijvoorbeeld aan de eerdergenoemde voorbeelden in deze blog.

Digitale communicatie in het onderwijs 

 Ook het onderwijs is een branche waar dagelijks veel communicatie naar diverse doelgroepen speelt. Dit kan gaan over communicatie richting docenten, studenten maar ook bijvoorbeeld ouders. Hiernaast zien we ook dat er communicatie wordt ingezet met “branding” en “promotie” als motief. Voorbeelden van digitale communicatie in het onderwijs zijn:

  • Mobiele app (voor communicatie richting leerlingen maar ook ouders);
  • Narrowcasting ( voor communicatie naar docenten en studenten);
  • Videowalls en LED walls (branding en promotie).

Digitale communicatie in de voedingsindustrie

Vanuit TSS hebben we veel ervaring met bedrijven die actief zijn in de voedingsindustrie. Ook hier zien we een breed palet aan communicatiebehoeften. Ook zien we weer dat er verschillende doelgroepen binnen dezelfde omgeving actief zijn. We onderscheiden hier bijvoorbeeld management, productiemedewerkers of toeleveranciers. Voorbeelden van digitale communicatie in de voedingsindustrie zijn onder andere:

  • Mobiele app (voor communicatie met medewerkers);
  • Narrowcasting ( voor informatie rondom veiligheid, procedures en KPI’s);
  • Corporate screensaver (voor korte berichten direct op de werkplek van elke werknemer).

 Voordelen van digitale communicatie

 Zoals je hebt kunnen lezen speelt digitale communicatie een rol binnen praktisch elke organisatie. De reden is dat deze vorm van communicatie dan ook vele voordelen kent. Naar verwachting zal het gebruik van deze vorm alleen maar toenemen en zal communicatie via alternatieven zoals print steeds meer gaan afnemen. We sluiten deze blog af door nog een aantal voordelen op een rijtje te zetten:

  • Snelheid, je bericht is met een druk op de knop verzonden naar een groot aantal ontvangers;
  • Duurzaam, in plaats van papier is alles digitaal. Prettig voor onze bossen en het milieu;
  • Personalisatie, je kunt je boodschap eenvoudig op maat maken voor diverse doelgroepen;
  • Goedkoper, in veel gevallen is digitaal communiceren goedkoper dan de alternatieven, zeker op de lange termijn.

5 praktische tips voor je interne bedrijfscommunicatie

Communicatie. Het houdt ons flink bezig, elke dag opnieuw. Hoe we met elkaar communiceren heeft grote gevolgen voor wat we bereiken, hoe we functioneren en hoe we ons voelen. Dit geldt uiteraard voor zowel privé als zakelijk. Bij TSS hebben we elke dag te maken met bedrijfscommunicatie. Niet alleen met onze eigen interne bedrijfscommunicatie maar ook indirect met die van onze klanten.

We zijn geen interne communicatiespecialisten of een consultancybureau voor communicatiestrategieën. Wel maken we software die onze klanten helpen om sneller, efficiënter en eenvoudiger te communiceren met hun medewerkers of externe doelgroepen. Vanuit die rol hebben we veel contact met communicatieprofessionals die hun uitdagingen met ons delen. Gezamenlijk proberen we dan tot oplossingen te komen.

Vanuit onze jarenlange ervaring hebben we een aantal tips op communicatievlak op een rijtje gezet die we in deze blog graag met je delen. We gaan het dan specifiek hebben over interne communicatie en hoe je deze kunt verbeteren. Externe communicatiemogelijkheden, hoe interessant ook, laten we hier even buiten beschouwing.

1. Zorg voor een interne communicatiestrategie.

Dit klinkt wellicht als een open deur. In de praktijk merken echter best vaak dat er wel ideeën zijn maar dat er minder sprake is van een echte strategie. Een goede start is een interne analyse waarin je beschrijft hoe je bedrijf eruitziet. Je kunt jezelf als bedrijf de volgende vragen stellen:

  • Welke cultuur heeft jouw organisatie?
  • Wat is de missie van de organisatie?
  • Wat zijn de kernwaarden van de organisatie?
  • Wat willen jullie bereiken met de bedrijfscommunicatie?
  • Waar gaat het op dit moment mis in de bedrijfscommunicatie?

Vervolgens is het van belang om je communicatiedoelen duidelijk te formuleren. Daarna is het de bedoeling om deze uit te werken ine een strategie. Deze communicatiestrategie gaat je immers helpen om je geformuleerde doelen te behalen, daarom is het op papier zetten heel belangrijk.

Een voorbeeld van een doelstelling kan bijvoorbeeld zijn om meer te doen met het delen van successen binnen je organisatie. De achterliggende reden hiervan is vaak om een hogere betrokkenheid te creëren door de medewerkers in het bedrijf trots te maken op de successen die worden behaald. Voor de uitvoering kan je kiezen voor storytelling waarin je door het gebruik van veel beeldmateriaal in combinatie met tekst de resultaten deelt. Als communicatiekanaal kun je kiezen voor email met een nieuwsbrief of voor communicatie door middel van narrowcasting bijvoorbeeld.

2.      Maak verschillende (communicatie)doelgroepen (persona’s).

Je organisatie bestaat doorgaans uit diverse groepen mensen en afdelingen. Hoe groter de organisatie is hoe uitdagender de interne bedrijfscommunicatie zal worden. Een goede methode is dan om je communicatie op te gaan splitsen in verschillende doelgroepen. Vervolgens kun je per doelgroep de doelstelling gaan bepalen, de strategie en de uitvoering. Je kunt bij het maken van je interne communicatieplan mogelijk ook kijken naar persoonlijke eigenschappen naast die van een functie of afdeling. Denk dan bijvoorbeeld aan leeftijd of geslacht, woonplaats of hobby’s.

3.      Geef je bedrijfscommunicatie aantrekkelijke vormgeving.

In de categorie een beeld zegt meer dan duizend woorden is het zeker aan te raden om te kijken naar de verpakking van je boodschap. Natuurlijk is het zo dat niet alle informatie geschikt is voor flitsende presentatie. Maar probeer zoveel mogelijk beeld te verwerken in je bedrijfscommunicatie. Lappen tekst worden bijna nooit helemaal gelezen. Dit is ook de reden van een veelgehoord issue rondom het ontbrekende succes van een intranet.

Korte berichten die visueel aantrekkelijk worden gepresenteerd hebben een hoog bereik. Zogenaamde content snacks zijn eenvoudig te verteren en blijven over het algemeen goed hangen bij je doelgroep. Een corporate screensaver biedt bijvoorbeeld dergelijke mogelijkheden. Op de computerschermen van je medewerkers worden bij inactiviteit boodschappen getoond van de communicatieafdeling.

4.      Maak een communicatiekalender of agenda.

Zoals met heel veel dingen in ons leven zien we pas effect als we structureel blijven volhouden en doorgaan met de juiste acties. Dit is zeker ook van toepassing als je je interne communicatie wilt verbeteren. Voor je het weet is er weer een dag voorbij, een week of zelfs een maand. Dan blijkt plotseling dat er allerlei momenten gemist zijn die geschikt waren om iets te communiceren. En kom je tot de conclusie dat je achterloopt op je gestelde communicatiedoelen.

Hoe voorkom je nu dat dit blijft gebeuren? Op zich is het antwoord vrij simpel. Maak een communicatiekalender. Dit is zeker geen complexe materie en kun je zelfs vrij snel opzetten. Wij gebruiken bijvoorbeeld Canva. Deze tool biedt mooie mogelijkheden om met maand- of jaarplanners je communicatieplan concrete uitvoeringsdata mee te geven.

5.      Evalueer en stuur bij.

Om structureel succesvol te blijven is het goed om van tijd tot tijd je communicatieplan te evalueren. Bereik je nog je gestelde doelen of gaat er ergens iets mis? Het kan zijn dat je op de goede weg bent of dat je hier en daar tot nog kunt optimaliseren. Maak je gebruik van de juiste communicatiekanalen? Hoe zit het met verschillende communicatiepatronen? Wat heeft het beste gewerkt de afgelopen tijd en wat juist niet?

Een enquête is een waardevolle tool om binnen je organisatie te meten wat het effect is geweest van je communicatie-inspanningen. Waardevolle feedback kun je vervolgens weer inzetten om je bedrijfscommunicatie een boost te geven. Zorg ervoor dat je blijft leren van je verschillende methodes en inspanningen. Op die manier kom je tot een model en aanpak die voor jouw bedrijf het beste werkt!

Trends in narrowcasting en interne communicatie

Het communicatielandschap is sterk aan het veranderen en daarmee de communicatiemiddelen die hiervoor worden ingezet om medewerkers, klanten en bezoekers te bereiken. Een bedrijf zoekt continu naar de juiste balans tussen haar middelen en de inzet van mensen. Daarnaast wordt hybride werken ook meer het nieuwe normaal en dit zorgt voor nieuwe communicatie uitdagingen. Hoe bereiken wij onze medewerkers als zij ook thuis werken, welke middelen zetten wij hier voor in en hoe zorgen wij ervoor dat een boodschap ook echt gelezen wordt.

Visuele communicatie cruciaal bij interne communicatie

Visuele communicatie vervult een steeds prominentere rol in de communicatiemix. Digitale informatieschermen worden slimmer gebruikt en applicaties en devices worden effectiever ingezet. In deze blog zetten we de huidige trends en ontwikkeling op gebied van digitale visuele communicatie uiteen en de wijze waarop dit door communicatieafdelingen kan worden ingezet. We kijken hierbij naar een aantal communicatieoplossingen. We beginnen met communicatie via digitale schermen, oftewel narrowcasting ook wel digital signage genoemd.

Het is allereerst goed om stil te staan bij het begrip “narrowcasting” en toe te lichten hoe dit door de meeste mensen wordt geïnterpreteerd.

Hoe wordt narrowcasting momenteel gebruikt en toegepast?

Digitale informatieschermen zijn niet meer weg te denken op een gemiddeld kantoor. Je vindt ze tegenwoordig overal! De acceptatie van schermen in het algemeen is heel normaal geworden. Kijkend naar de manier waarop informatieschermen voornamelijk worden gebruikt is dit vooral op kantoor op de standaard locaties, zoals; kantine, receptie, kantoor etc. We noemen dit ook wel plaatsgebonden communicatie. Met andere woorden, heel gericht communiceren en de doelgroep op een laagdrempelige manier voorzien van corporate informatie. Digital signage heeft binnen de corporate omgeving dus vaak als doel het verbeteren van interne communicatie en verbeteren van de informatievoorziening.

Tip: Lees ook onze blog ‘Wat is narrowcasting?’

Welke trends en ontwikkelingen zien wij op gebied van narrowcasting?

Communicatie afdelingen streven naar een zo’n groot mogelijk intern bereik met zo weinig mogelijk handelingen. Dit klinkt natuurlijk als de ideale wereld, maar we zullen uitleggen welke trends en ontwikkelingen het digitale landschap doormaakt. Dan blijkt dat veel bedrijfscommunicatie via eenzelfde systeem mogelijk te maken is.

Datakoppelingen met systemen van derden

Communicatie richting personen wordt steeds vaker geautomatiseerd, waardoor deze altijd actueel en relevant blijft voor de medewerkers. Dit kan gaan om relatief simpele data, denk aan het automatiseren van verjaardagen en jubilea tot data gedreven informatie uit een ERP systeem. Bij het koppelen met derden systemen, zoals intranetomgeving als Sharepoint of WordPress wordt de content door middel van RSS, XML/JSON automatisch overgehaald en getoond op schermen.

Microsoft tools integratie belangrijk binnen narrowcastingoplossingen

De behoefte om informatieboodschappen op meerdere plekken tegelijktijdig te kunnen tonen behoort tot één van de narrowcasting trends en ontwikkeling. Oftewel, vanuit 1 punt meerdere communicatiemiddelen voeden met corporate informatie. Of het nu gaat om het tonen van content op desktop, digital signage schermen, Microsoft Teams of de mobiele telefoon. Met een handeling verschijnt de boodschap op verschillende plaatsen. Hierdoor krijg je de optimale mix tussen push en pull en is de kans nihil dat een boodschap niet wordt gelezen.

Zoals we hierboven al hebben genoemd spelen de diensten en communicatiemiddelen van Microsoft hierin een steeds belangrijkere rol. De afgelopen 2 jaren is er een flinke toevlucht geweest op de diensten van Microsoft en daarmee een verandering in de vraag.

Narrowcasting trends ten opzichte van de Microsoft suite

Microsoft domineert een groot gedeelte van het IT landschap en heeft daarmee een grote invloed op het huidige communicatie landschap. De behoefte om vanuit narrowcastingschermen direct te kunnen communiceren met o.a. Microsoft Teams, Yammer, Sharepoint of PowerBi staan hierin centraal.

Berichten van Yammer of Sharepoint kunnen weer op schermen worden getoond of vice versa kan er weer richting Microsoft Teams worden gecommuniceerd. Dashboard en KPI data worden weer vanuit PowerBi op schermen geplaatst. Allen met een andere toepassing en communicatiebehoefte. Op deze manier voedt je op een relatief simpele manier meerdere kanalen tegelijk en ontstaat een krachtig communicatiekanaal. Het opzetten van een goed communicatieplan biedt houvast over hoe je de juiste middelen kunt inzetten.

De ideale communicatiemix

Samenvattend, waar digital signage voorheen heel plaatsgebonden was richting specifieke schermen ontstaat de behoefte om slimmer te kunnen communiceren en middelen aan elkaar te kunnen verbinden. Informatieschermen kunnen hier een prominente rol in spelen, doordat er tegenwoordig praktisch overal in/output mogelijkheden zijn. Deze in/output mogelijkheden zorgen er direct voor dat content ineen keer zichtbaar wordt op allerlei devices en applicaties. Van mobiel tot desktop tot grotere schermen. De ideale communicatiemix, met relatief weinig handelingen en zelfs gedeeltelijk of volledig geautomatiseerd. Dat is een effectieve manier van communiceren!

Onderdelen van een succesvol communicatieplan

Natuurlijk was interne communicatie altijd al een speerpunt binnen veel bedrijven. Echter, het lijkt erop alsof het de laatste tijd weer steeds actueler wordt. Wij merken dat bij TSS in ieder geval in het aantal aanvragen waarbij het verbeteren van de interne communicatie het motief is.

Zoals met bijna alles is het hebben van een plan een noodzaak om een doel te kunnen halen. Dit is niet anders bij het vraagstuk hoe je de interne communicatie binnen jouw bedrijf kunt optimaliseren of verbeteren. Het opstellen van een communicatieplan helpt je hierbij. Het biedt richtlijnen, handvatten en te zetten stappen om je doel te bereiken.

Waarom is een intern communicatieplan belangrijk?

Een communicatieplan is een uitgewerkte strategie die ervoor zorgt dat je de communicatiedoelen binnen jouw organisatie gaat realiseren. In de meeste gevallen is de communicatie erop gericht om de medewerkers te informeren over alles wat er speelt binnen het bedrijf. Het is allang aangetoond dat bedrijven waarbij de interne bedrijfscommunicatie goed op orde is productiever zijn dan bedrijven waarbij dit minder goed geregeld is.

Maar hoe begin je met je communicatieplan? We helpen je graag op weg met 5 belangrijke stappen oftewel wat zijn belangrijke onderdelen in elk succesvol communicatieplan.

Stap 1 – Bepaal de doelgroepen binnen je organisatie

Een bedrijf bestaat meestal uit een verzameling afdelingen, units, teams of hoe ze ook zijn ingericht. Hierbinnen zijn mensen actief die binnen die groep actief zijn met het behalen van de gestelde doelen. Het is belangrijk om alle groepen in je bedrijf goed in kaart te brengen. Dit is in een later stadium van belang als het gaat om je content en communicatiemix.

Productieafdelingen, kantoortuinen of telewerkers

Het is een groot verschil of je personen wilt bereiken die op een productieafdeling werkzaam zijn of dat je doelgroep in een kantoortuin werkt. De eerstgenoemde groep heeft doorgaans geen vaste werkplek of een mobiele telefoon van de zaak. Deze “tools” zijn wel beschikbaar voor de mensen in het kantoorgedeelte. Dit geeft dus een uitdaging. Hoe kan ik beide groepen bereiken? En nog belangrijker, welke content past het beste?

Kortom, het goed in beeld hebben van alle doelgroepen in je bedrijf is een goede start bij elk communicatieplan.

Stap 2 – Zorg voor duidelijke communicatiedoelen

Nadat je inzicht hebt gekregen in alle doelgroepen binnen je organisatie kun je de communicatiedoelen gaan definiëren. Vanzelfsprekend verschillen deze per bedrijf. Voorbeelden van communicatiedoelen met betrekking tot de interne communicatie zijn onder andere:

  1. Mensen informeren over relevante zaken;
  2. Response genereren over bepaalde onderwerpen;
  3. Cultuurverandering tot stand brengen;
  4. Een dialoog op gang krijgen.

Ook hier geldt weer dat je afhankelijk van je communicatiedoel een andere communicatiemix gaat hanteren. Hiernaast zal ook de verpakking van je boodschap anders zijn per verschillend doel.

Stap 3 – Kies de juiste communicatiemix

Misschien is het hier goed om eerst te beginnen met een definitie. Een communicatiemix is de combinatie van alle tools die een organisatie kan inzetten die bedoeld zijn om een boodschap bij de juiste doelgroep te krijgen. Je kunt dus als bedrijf kiezen voor een mengvorm van mogelijkheden om zo effectief mogelijk te communiceren. Denk bijvoorbeeld aan het inzetten van een corporate screensaver, een intranet of narrowcasting.

De juiste mix bepaal je door te achterhalen welke voorkeuren je doelgroepen hebben binnen je bedrijf. Deze voorkeuren zullen zich ontwikkeld hebben per functiegebied en de mogelijkheden die mensen binnen die omgeving hebben. Zo zullen mensen zonder vaste werkplek ( non-desk medewerkers) de voorkeur geven aan een mobiele app of aan narrowcasting. Maar medewerkers die wel een eigen werkplek hebben ontvangen bijvoorbeeld liever een nieuwsbrief of kijken op het intranet. De juiste mix is bepalend voor het succes van je communicatieplan.

Stap 4 – Zorg voor relevante content op maat

Een groot deel van het communicatieplan is theoretisch en strategisch van aard. Maar er komt een moment dat er ook daadwerkelijk een bericht of een uiting tot stand moet komen die via de mix bij de doelgroep moet landen. Cruciaal voor succes is hoe deze content wordt opgemaakt. Twee zaken zijn hierbij van groot belang: welke doelgroep spreek je aan ( kunnen er meerdere zijn) en welk kanaal zet je in ( ook dit kunnen er meerdere zijn. Daarnaast is de vormgeving (design) van het bericht belangrijk.

Stem content af per communicatiekanaal

Het is een goed idee om je content af te stemmen per doelgroep en kanaal. Mensen die werkzaam zijn op een productieafdeling en die narrowcasting software hebben als communicatiekanaal moeten korte berichten te zien krijgen die snel te consumeren zijn. Lappen tekst op deze schermen zetten zal niet effectief zijn. Kies dan eerder voor een grote afbeelding en een koptekst.

Echter, in een nieuwsbrief of op een intranet mag een uiting best langer zijn omdat de lezer hier meer tijd heeft om het bericht tot zich te nemen.Wil je hetzelfde bericht over meerdere kanalen delen zorg dan dat deze berichten worden bijgewerkt tot een hanteerbare uiting voor elk specifiek kanaal.

Stap 5 – Evalueer je interne communicatie

Interne communicatie is geen statisch iets. Om je doelen te bereiken zul je consequent moeten zijn in je uitingen en de frequentie hiervan. Evalueer om de zoveel tijd bij je doelgroep wat zij vonden van de content, of de communciatie aansluit bij de verwachtingen en waar eventueel nog verbetering aangebracht kunnen worden. Het opstellen van een communicatiekalender kan je ook helpen om de focus te houden op het regelmatig informeren van alle belanghebbenden in je organisatie.