OEE Communicatie

Het optimaliseren en verbeteren van het productieproces staat bij vele grote productiebedrijven hoog op de agenda. Er worden complete afdelingen opgericht die zich bezig houden met operational excellence en continuous improvement. OEE registratie is een veelvoorkomend en effectief hulpmiddel die het mogelijk maakt om de productieactiviteiten nog beter in kaart te brengen en hierop bij te sturen. Met het oog op de digitalisering en ontwikkeling in de productieomgeving ontstaan er nieuwe wensen en behoeftes omtrent productie communicatie.

Wat is OEE:

OEE staat voor “Overall Equipment Efficiency” en is een meetmethode om de prestaties van het productieproces inzichtelijk te krijgen, te monitoren en te verbeteren door middel van KPI’s. Deze meetmethode geeft inzicht in storingen, de normsnelheid, stilstanden en afvalpercentages. Allemaal met als doel om de output van de productie te verhogen en productieverlies te voorkomen.

De OEE wordt berekend op basis van de volgende categorieën:

• Beschikbaarheid;
• Prestatie;
• Kwaliteit.

OEE Communicatie

Narrowcasting inzetten voor het verbeteren van OEE communicatie

OEE Communicatie, oftewel communicatie in en rondom het productieproces waarbij narrowcasting schermen worden toegepast om een belangrijke bijdrage te leveren aan de totale OEE. Hierbij worden informatieschermen ingezet ter ondersteuning van de Overall Equipment Efficiency, met als doel om operators, teamleiders en productiemanagers te voorzien van de meest actuele status en informatie van machines of productielijn(en). Je kan bijvoorbeeld denken aan het tonen van praktische informatie zoals manuals, handleidingen en instructievideo’s van de machines of real-time OEE dashboards. De inzet van digitale schermen of touch schermen staan hierbij centraal.

Deze dashboards, getoond op narrowcasting schermen zorgen voor bewustwording en geven een inzicht in de huidige status van een productielijn, machines en de prestaties hiervan. Deze KPI dashboards van de OEE worden zowel getoond op de productievloer bij de productielijnen (lijn specifiek) als op kantoor. Op kantoor en in de kantines wordt de overall performance van meerdere productielijnen in een overzicht real-time weergegeven. Dit stimuleert, activeert en motiveert medewerkers en draagt bij aan de algehele performance van een bedrijf.

Communiceren van OEE dashboards aan de productielijn of in de productieruimte

Het tonen van productie dashboards gebeurd zowel direct aan de productielijn alsook in de algemene productieruimte. Afhankelijk van de grootte van de ruimte en de afstand tot de productielijn wordt bepaald hoe groot de digitale schermen dienen te zijn.

Vaak zien wij narrowcasting schermen op verschillende posities in de productieruimte, maar altijd in de nabijheid van het productieproces. Afhankelijk van de ruimte en/of er gewerkt wordt met chemicaliën, worden de productieschermen voorzien van een RVS behuizing. Hierdoor zijn ze volledig water en stofbestendig, ook wel bekend als de norm IP66. Dit is belangrijk voor de levensduur van de productieschermen, waardoor ze volledig beschermd zijn tegen allerlei invloeden uit het productieproces.

Motieven om OEE registratie op digitale schermen te tonen zijn;

  • Het geeft realtime overzicht van de status van de productielijnen;
  • Bij vastgestelde waarde(s) reageren op de status;
  • Verbeteren van de efficiëntie door direct in te grijpen bij bijvoorbeeld storingen;
  • Bewustwording performance productielijnen;
  • Inzicht voor management productie.

Nu staat narrowcasting veelal bekend als push middel om een boodschap bij de doelgroep te brengen, maar wordt er ook frequenter gekeken naar touch schermen in de industrie. Het voornaamste doel waarom er gekozen wordt voor touch schermen is interactiviteit, hetgeen als hoofdmotief “educatie” heeft. Hierdoor kan productie informatie snel geraadpleegd worden, hetgeen bijdraagt aan een verbeterde informatievoorziening op de productievloer.

Touch schermen in de productieomgeving

Door middel van touch schermen kan een operator of productiemedewerker zelf informatie raadplegen. Denk hierbij aan het raadplegen van protocollen, processen, informatie over machines, schoonmaak procedures etc. Dit heeft als belangrijkste doel om de informatievoorziening richting de operator of productie medewerkers te verbeteren. Touch schermen bieden hier een passende oplossing. Naast het feit dat de touch schermen interactiviteit bieden, worden deze ook gecombineerd met OEE dashboards. Oftewel, een touch scherm die toont standaard een OEE dashboard van de status van huidige productielijn(en) tenzij deze door een medewerker wordt onderbroken om informatie te raadplegen.

Hiermee combineer je narrowcasting en touch in het productieproces. Vanuit narrowcasting software kan je er ook nog voor kiezen om bepaalde mededelingen vast te zetten zoals het aankondigen van een audit of het wensen van een prettige shift. Dit gaat nog zelfs verder door meerdere databronnen te combineren op 1 scherm.

Management productie informatie op digital signage schermen

Voor de teamleiders, de productiemanager of de plant manager worden digital signage schermen veelal ingezet om diverse data te tonen, oftewel inzicht geven in Business intelligence (BI). Of het nu gaat om inzicht in het waterkoelhuismanagement, het energieverbruik of productieactiviteiten.

Deze informatie kan door middel van een zones en een screen lay-out individueel van elkaar op 1 scherm worden getoond. Kortom, meerdere databronnen kunnen individueel van elkaar op een apart gedeelte van het scherm automatisch worden gevisualiseerd. Hierdoor combineer je real-time dashboards en krijgt het management in een oogopslag de gewenste productie informatie. Dit allemaal met als doel inzicht, bijsturing en een verbeterd productieproces.

OEE communicatie toegepast

Wij werken samen met Overall Equipment Efficiency software leveranciers of bekende pakketten als PowerBI, Clicksense of Tableau en maken een real-time datakoppeling. Hiermee wordt bedoeld dat als data in het dashboard wijzigt, dit direct wordt ververst op de informatieschermen. Het gaat hier om voor gedefinieerde dashboards, waar de indicatoren en kleurstellingen automatisch veranderen. Het gaat in feite om een vorm van datagedreven communicatie. Dashboards worden aangeleverd als een volledige webpagina via een URL of als platte data via XML.

Vaak wordt er gewerkt met percentages en duidelijke kleuren (rood/groen/oranje) om aan te geven of de productielijn op target draait of door een bepaalde reden achterloopt of stagneert. Op basis van deze informatie kunnen de operators of teamleiders anticiperen en dit draagt uiteindelijk bij aan een efficiëntere organisatie en operational excellence.