OEE Communicatie

Wat is OEE:

OEE staat voor “Overall Equipment Efficiency” en is een meetmethode om de prestaties van het productieproces inzichtelijk te krijgen, te monitoren en te verbeteren door middel van KPI’s. Deze meetmethode geeft inzicht in storingen, de normsnelheid, stilstanden en afvalpercentages. Allemaal met als doel om de output van de productie te verhogen en productieverlies te voorkomen.

De OEE wordt berekend op basis van de volgende categorieën:

• Beschikbaarheid;
• Prestatie;
• Kwaliteit.

OEE Communicatie

Narrowcasting inzetten voor het verbeteren van OEE communicatie

OEE Communicatie, oftewel communicatie in en rondom het productieproces waarbij narrowcasting schermen worden toegepast om een belangrijke bijdrage te leveren aan de totale OEE. Hierbij worden informatieschermen ingezet ter ondersteuning van de Overall Equipment Efficiency, met als doel om operators, teamleiders en productiemanagers te voorzien van de meest actuele status en informatie van machines of productielijn(en). Je kan bijvoorbeeld denken aan het tonen van praktische informatie zoals manuals, handleidingen en instructievideo’s van de machines of real-time OEE dashboards. De inzet van digitale schermen of touch schermen staan hierbij centraal.

Deze dashboards, getoond op narrowcasting schermen zorgen voor bewustwording en geven een inzicht in de huidige status van een productielijn, machines en de prestaties hiervan. Deze KPI dashboards van de OEE worden zowel getoond op de productievloer bij de productielijnen (lijn specifiek) als op kantoor. Op kantoor en in de kantines wordt de overall performance van meerdere productielijnen in een overzicht real-time weergegeven. Dit stimuleert, activeert en motiveert medewerkers en draagt bij aan de algehele performance van een bedrijf.

OEE communicatie toegepast

Wij werken samen met Overall Equipment Efficiency software leveranciers of bekende pakketten als PowerBI, Clicksense of Tableau en maken een real-time datakoppeling. Hiermee wordt bedoeld dat als data in het dashboard wijzigt, dit direct wordt ververst op de informatieschermen. Het gaat hier om voor gedefinieerde dashboards, waar de indicatoren en kleurstellingen automatisch veranderen. Het gaat in feite om een vorm van datagedreven communicatie. Dashboards worden aangeleverd als een volledige webpagina via een URL of als platte data via XML.

Vaak wordt er gewerkt met percentages en duidelijke kleuren (rood/groen/oranje) om aan te geven of de productielijn op target draait of door een bepaalde reden achterloopt of stagneert. Op basis van deze informatie kunnen de operators of teamleiders anticiperen en dit draagt uiteindelijk bij aan een efficiëntere organisatie en operational excellence.

Ik wil meer weten over dit onderwerp