Narrowcasting is een krachtig communicatiemiddel dat steeds meer terrein wint in diverse sectoren, van retail en onderwijs tot corporates, gezondheidszorg en horeca. Het stelt organisaties in staat om gerichte boodschappen en content te delen met hun doelgroepen.

Een interessante ontwikkeling binnen de wereld van narrowcasting is de opkomst van interactieve touch-technologieën. In dit artikel gaan we daarom dieper in op interactieve mogelijkheden die touch met zich meebrengt.

Interactieve narrowcasting

Wat is Narrowcasting?

Voordat we verder ingaan op de interactieve mogelijkheden van narrowcasting is het goed om eerst nog even vast te stellen wat narrowcasting nu precies is. We beginnen met een korte uitleg.

Narrowcasten is een communicatiemethode waarbij specifieke boodschappen worden gepresenteerd aan een vooraf gedefinieerde doelgroep, meestal op locaties waar deze doelgroep zich bevindt. In tegenstelling tot broadcasting, waarbij informatie breed wordt verspreid in de hoop dat de juiste mensen het zullen zien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de uitzendingen van TV zenders zoals RTL.

Traditionele narrowcasting maakt vooral gebruik van beeldschermen en digitale displays om statische of op tijd gebaseerde inhoud te tonen, zoals advertenties, nieuws, weerberichten of bedrijfsinformatie. Hoewel dit nog steeds een belangrijk onderdeel is van narrowcasting, heeft de opkomst van interactieve technologieën de mogelijkheden uitgebreid en enorm verrijkt.

De evolutie naar Interactieve narrowcasting

Interactieve narrowcasting gaat een stap verder dan de eenrichtingscommunicatie die zo typerend is voor traditionele narrowcasting. Het voegt een element van betrokkenheid toe door middel van interactiviteit. Dit betekent dat de doelgroep niet alleen passief informatie ontvangt, maar ook actief kan deelnemen aan het proces. Interactieve signage maakt gebruik van verschillende technologieën om dit mogelijk te maken, waarbij aanraakgevoelige schermen (touchschermen) een van de meest prominente zijn.

Evolutie van traditionele naar interactieve narrwowcasting
Voordelen van interactieve narrowcasting

Welke voordelen biedt interactieve narrowcasting voor bedrijven en organisaties?

Interactieve schermen biedt verschillende voordelen voor bedrijven en organisaties, met name als het gaat om communicatie en klantbetrokkenheid. We noemen een vijftal belangrijke voordelen:

 1. Verbeterde betrokkenheid:
  Interactieve content trekt de aandacht van het publiek en zorgt voor een hogere mate van betrokkenheid. Mensen worden actief betrokken bij de boodschap in plaats van dat ze passieve toeschouwers zijn. 
 1. Persoonlijke ervaring:
  Interactieve schermen stellen bedrijven in staat om inhoud aan te passen op basis van de behoeften en interesses van individuele kijkers. Dit leidt tot een meer gepersonaliseerde gebruikerservaring.
 1. Meetbare resultaten:
  Interactieve narrowcasting maakt het mogelijk om de betrokkenheid van het publiek bij de inhoud te meten, zoals het aantal interacties, klikken en reacties. Dit biedt waardevolle inzichten voor het aanpassen en optimaliseren van de contentstrategie.
 1. Verbeterde informatiestroom:
  Bedrijven kunnen complexe informatie op een eenvoudige en begrijpelijke manier presenteren door interactieve elementen, zoals grafieken, video’s en quizzen, toe te voegen. Dit helpt bij het effectief overbrengen van boodschappen en educatieve inhoud.
 1. Klantinteractie en feedback:
  Interactieve displays kunnen worden gebruikt om feedback van klanten te verzamelen, bijvoorbeeld via enquêtes of peilingen. Dit stelt bedrijven in staat om hun diensten en producten te verbeteren op basis van directe input van klanten.

Welke organisaties of bedrijven kunnen profiteren van interactieve narrowcasting ?

De mogelijkheden van interactieve narrowcasting met touch zijn breed en divers. Hieronder beschrijven we enkele sectoren waarin deze technologie van grote waarde is:

 1. Retail:
  Interactieve schermen hebben de retailsector flink veranderd. Winkels kunnen nu interactieve displays inzetten om klanten te betrekken, productinformatie te verstrekken en zelfs virtuele paskamers te creëren. Door touch-technologie kunnen klanten producten bekijken, specificaties vergelijken en reviews lezen met slechts een simpele aanraking.
 1. Onderwijs:
  In grotere scholen of universiteit-omgevingen worden interactieve touchscreens steeds vaker gebruikt voor bewegwijzering. Ook wel wayfinding genoemd. De interactieve zuilen staan doorgaans bij een entree of in de lobby en geven de bezoeker de juiste informatie over een bepaalde looprichting.
 1. Gezondheidszorg:
  In de gezondheidszorg kunnen interactieve schermen worden gebruikt voor patiëntenvoorlichting, het delen van medische informatie en zelfs voor het beheren van wachtkamers. Patiënten kunnen wachttijd nuttig besteden door educatieve video’s te bekijken of hun medische gegevens te raadplegen.
 1. Horeca:
  Restaurants en hotels maken gebruik van interactieve narrowcasting om menu’s te presenteren, bestellingen op te nemen en informatie over lokale attracties en evenementen te delen. Dit verbetert de gastervaring en maakt het mogelijk om snel en efficiënt diensten te verlenen.
 1. Musea en tentoonstellingen:
  In culturele instellingen kunnen interactieve touchscreens bezoekers betrekken en dieper inzicht bieden in tentoonstellingen. Bezoekers kunnen artefacten verkennen, historische context verkrijgen en multimedia-inhoud ontdekken door simpelweg het scherm aan te raken.

Het combineren van interactieve narrowcasting met mobiele apps stelt gebruikers in staat om hun interactie voort te zetten op hun eigen apparaten, wat naadloze en gepersonaliseerde ervaringen oplevert.

Conclusie

Interactieve narrowcasting met touch heeft de manier waarop we informatie delen en consumeren enorm veranderd. Het biedt een scala aan toepassingen in diverse sectoren en opent de deur naar innovatieve communicatiestrategieën. Met voortdurende technologische ontwikkelingen kunnen we verwachten dat interactieve narrowcasting nog krachtiger en effectiever wordt in de toekomst.

Of je nu een retailer bent die klanten wil betrekken, een docent die studenten wil inspireren of een zorgverlener die patiënten wil informeren, interactieveschermen met touch kunnen een waardevol instrument zijn om je doelen te bereiken. Het combineert visuele aantrekkingskracht met betrokkenheid en personalisatie, waardoor het een krachtige communicatietool is in de moderne wereld van informatie-overload.

Als je nog niet hebt geïnvesteerd in interactieve displays is het misschien tijd om te verkennen hoe deze technologie je organisatie kan versterken en je boodschap effectiever kan overbrengen naar je doelgroep. De toekomst van narrowcasting is namelijk interactief, en de mogelijkheden zijn eindeloos.

Michel Bons
Michel BonsManaging Director

Wilt u meer informatie over dit onderwerp?

Neem dan contact met mij op:

+31 (0) 182 555000